Mesleki ses yorumculuğunda sahne performansını etkileyen faktörler
Factors affecting stage performance in occupational sound performance
  1. Tez No: 552456
  2. Yazar: HÜSEYİN GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Ses Yorumculuğu, Müzisyen, Müzik, Şarkıcı, Solist, Assolist, Occupational Sound Performance, Musician, Music, Singer, Soloist, Headliner
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsanoğlu yerleşik hayata geçiş süreci sonunda birçok alanda olduğu gibi müzik alanında da mesleki bir yapılanmaya ve çeşitliliğe gitmiştir. Mesleki ses yorumculuğu da müzik sanatının gelişim sürecinde meydana gelen yapılanmalardan biridir. Her meslek grubunda olduğu gibi müzisyenlik mesleğinde de çalışma şartlarını etkileyen birçok faktör var olabilmekte ve profesyonel olarak bu mesleği icra eden bireylerin mesleki yaşantılarına çeşitli şekillerde etki edebilmektedir. Araştırmada mesleki ses yorumculuğuna etki eden faktörler tespit edilmeye ve çok çeşitli yönleriyle ele alınmaya çalışılmıştır. Araştırmanın durum tespiti yapmaya yönelik olduğu ve mevcut durumu çeşitli yönleriyle tanımayı hedeflemesi bakımından betimsel bir nitelik taşıdığı söylenebilir. Araştırma sürecinde TRT, Kültür Bakanlığı, özel eğlence sektörü ve akademik alanda mesleki ses yorumculuğu yapan bireylerle kişisel görüşmeler gerçekleştirilmiş, yarı yapılandırılmış bir görüşme tekniğiyle veriler elde edilmeye çalışılmış ve daha sonra bu veriler çeşitli tablolara dönüştürülerek kolay anlaşılır bir hale getirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda mesleki ses yorumculuğunda sahne performansını etkileyen birçok faktörün mevcut olduğu, bunlardan en önemlilerinin sırasıyla ekonomik, sosyo-kültürel ve psikolojik nedenlerden kaynaklandığı, özellikle kişinin elde ettiği kazanç miktarının, akademik müzik eğitimi seviyesinin, yorumcuya eşlik edecek sazendelerin düzey ve tecrübesinin, dinleyici kitlesinin sosyo-ekonomik ve kültürel durumunun, moral düzeyinin, performansın gerçekleştiği mekândaki ses, ışık ve hava kalitesinin ve teknik teçhizatın oldukça önemli olduğu elde edilen sonuçlardan bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
Human have gone to a occupational structure and diversity in the field of music as in many other fields at the end of the transition process. One of the structures that occur during the development of music art is the occupational sound performance. As in every job, there are many factors that affect the working conditions and as a professional, it can affect the professional life of the individuals who practice this profession in different ways. In this research, some factors affecting the occupational sound performance have been tried to be defined and handled in various aspects. We can say that the research has a descriptive nature in terms of aiming to determine the situation and to recognize the different aspects of the current situation. In the research process, personal interviews were held with TRT, Ministry of Culture, private entertainment fields and occupational sound performance. Some datas were obtained by a semi-structured interview technique and then these data were converted into various tables and made easy to understand. As a result of the research, there are many factors that affect the performance of the stage in occupational sound performance, the most important of which is the economic, socio-cultural and psychological reasons, earning, the level and experience of musicians who accompany the musician, the socio-economic and cultural situation level of listener, the level of morale, the sound, light and air quality and technical equipment in the place where the performance takes place are some of the results obtained