Kamu borçlarının gelir dağılımı üzerindeki etkisi: Avrupa Birliği geçiş ekonomileri örneği
The effect of public debts on income distribution: A sample of European Union transition economies
- Tez No: 552455
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ÜNSAL ŞAŞMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Borçları, Ekonomik Büyüme, Gelir Dağılımı, Panel Veri Analizi, Public Debts, Ekonomic Growth, Income Distribution, Panel Data Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Günümüz modern sosyal devlet ilkesini benimseyen devletlerin ekonomik alandaki görev ve fonksiyonlarının artması nedeniyle doğal olarak daha fazla kamu harcamaları yapmaları kaçınılmaz olmuştur. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, artan kamu harcamalarının finansmanı için vergi gelirlerinin yetersiz kalması nedeniyle vergi gelirlerine alternatif bir kaynak olarak borçlanmaya başvurabilmektedirler. Vergilerden farklı olarak devlet borçlarının vade bitiminde anapara ve faizi ile birlikte geri ödemelerinin yapılması ve özellikle yüksek faiz ve birtakım vergisel avantajlar nedeniyle gelir dağılımında eşitsizliğin, diğer bir ifadeyle adaletsizliğin artmasına yol açabilmektedir. Kamu borçlanmasının gelir dağılımı üzerindeki doğrudan etkileri (olumlu ve olumsuz) ile diğer birtakım ekonomik faktörler üzerinden gerçekleşen dolaylı etkileri borcun kaynağı, vadesi, faiz oranı, kullanım şekli ve miktarı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Bu çalışmada, panel veri analizi yöntemi kullanılarak 2007-2017 döneminde 10 Avrupa Birliği geçiş ekonomisi ülkesinde kamu borçları ile ekonomik büyümenin gelir dağılımı üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, bağımlı değişken gelir dağılımı (temsilen Gini katsayısı) ile bağımsız değişken kamu borçları arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiş, diğer bir ifadeyle kamu borçlarının gelir dağılımı eşitsizliğini arttırdığı tespit edilmiştir. Diğer yandan kontrol değişken ekonomik büyüme ile gelir dağılımı arasında negatif bir ilişki tespit edilmiş, diğer bir ifadeyle ekonomik büyümenin gelir dağılımında eşitsizliği azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan nedensellik testi sonucuna göre, borçlanma ile gelir dağılımı ve borçlanma ile büyüme arasında anlamlı ve çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiş, ekonomik büyüme ile gelir dağılımı arasında ise herhangi bir nedensellik ilişkisinin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been naturally inevitable for the states that adopt the principle of modern social state today to make more public expenditures due to the increase in their duties and functions in the economic field. Especially underdeveloped and developing countries may appeal to borrowings as an alternative resource to tax revenues because the tax revenues are not sufficient for financing the increasing public expenditures. Unlike taxes, repayment of public expenditures with their capital and interest together at the deadline and especially high interest rate and some tax advantages may lead to the inequality in income distribution, i.e. income injustice. Direct effects (positive and negative) of public borrowing on income distribution and its indirect effects on some economic factors may vary depending on the factors such as the resource, date, interest rate, use and amount of the debt. The effect of public debts and economic growth on income distribution in 10 European Union transition economies in 2007-2017 period was analyzed in this study using panel data analysis method. As a result of the study, a positive relationship was determined between the dependent variable, income distribution (representative Gini coefficient) and the independent variable, public debts, in other words, it was determined that public debts increased the income inequality. However, a negative relationship was determined between the control variable, economic growth and income distribution, in other words, it was determined that economic growth reduced the income inequality. In addition, according to the conducted causality test result, a significant and bi-directional causality was determined between borrowing and income distribution and borrowing and growth; however, no causality was determined between economic growth and income distribution.