İran-Turan-Afgan coğrafyası üzerinde İngiliz-Rus rekabeti ve bu rekabetin Osmanlı basınına yansımaları
The reflections of the British-Russian competition on Ottoman press upon İran-Turan-Afghan geography
  1. Tez No: 552468
  2. Yazar: SAMET ÖNATA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ÖZKAYA SOFU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İran-Turan-Afgan, İngiltere, Rusya, Osmanlı, Meşrutiyet, basın, rekabet, Iran-Turan-Afghan, Britain, Russia, Ottoman, Constitutionalism, press, competition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
İran-Turan-Afgan coğrafyası tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olmuştur. 19. Yüzyıldan 20. Yüzyılın başına kadar Rusya'nın Hindistan'a ulaşma emeli ve İngiltere'nin Hindistan'daki varlığını koruma mücadelesi doğrultusunda iki devletin siyasi, askeri ve iktisadi alanlarını genişlettiği“Büyük Oyun”veya“Gölgeler Yarışması”olarak adlandırılan rekabete sahne olmuştur. İran-Turan-Afgan coğrafyasında uzun yıllar devam eden hâkimiyet mücadelesinin Osmanlı Devleti'ne etkileri ve halifelik kurumundan dolayı Osmanlı Devleti'nin İslam âleminin lideri kabul edilip, devletin bölge üzerindeki Müslüman devletlere ve Türkistan hanlıklarına karşı kayıtsız kalamaması, mücadelenin basında yer almasına sebep olmuştur. Özellikle Meşrutiyet döneminde, çalışmanın ana kaynağını oluşturan süreli yayınların bilgilendirme ve bilinçlendirme aracı olarak kullanılması, İngilizRus rekabetine dair bilgi ve tespitlerin yapılmasını sağlamıştır. Ayrıca basında yer alan makaleler ve yazılardan çıkan sonuç ile Osmanlı Devleti'nin hâkimiyet mücadelesine bakışı, coğrafyaya eğilimi ve Türk aydınlarının mücadeleye karşı fikir ürettikleri görülmüştür. Bu çalışmada İngiliz-Rus rekabetinin boyutları, Türk aydınlarının gözünden Osmanlı basını vasıtasıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca çalışmada basının yanı sıra Osmanlı arşiv belgeleri, araştırma ve inceleme eserler kullanılarak çalışmaya daha geniş çerçeveden bakılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Iran-Turan-Afghan geography has had a strategic importance throughout history. From the nineteenth century to the beginning of the 20th century, Russia was the scene of a competition called the“Great Game”or“ Competition of The Shadows”in which the two countries aimed at expanding their political, military and economic spheres with the aim of reaching out to India and protecting the UK's presence in India. The effects of the struggle for dominance in the Iranian-Turanian-Afghan geography on the Ottoman Empire. The Ottoman Empire, because of the caliphate institution of the Islamic world was accepted as the leader of the state and the state on the Muslim states and Turkestan khanates to remain indifferent to the cause, the struggle has taken place in the press. In particular, during the Constitutional period, the main source of the study of the periodicals used as information and awareness-raising tool, provided information and determinations about the British-Russian competition. In addition, the articles and essays in the press showed that the Ottoman Empire's view of the struggle for domination, its tendency towards geography, and the ideas of the Turkish intellectuals against the struggle. In this study, the dimensions of British-Russian competition were tried to be put forward through the Ottoman press. In addition to this, besides the press, it was ensured that the study was looked at in a wider framework by using Ottoman archival documents, research and examination works.