19.yüzyılda Çarlık Rusya'sının Türkistan coğrafyasında eğitim ve kültür politikaları
Tsarist Russia's education and culture policies in Turkistan region in 19. century
  1. Tez No: 552473
  2. Yazar: SALİH BAYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ÖZKAYA SOFU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çarlık Rusya, Türkistan, Misyonerlik, Ruslaştırma, Asimilasyon, Tsaris Russia, Turkistan, Missionary, Russianize policy, Assimilation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Altın Orda Devleti'nin siyasi varlığı sonlandıktan sonra bölgede etkin bir güç olarak ortaya çıkan Çarlık Rusya'sı, XVI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türkistan coğrafyasında yayılmacı politikalar izlemiştir. Çarlık Rusya'sının yayılma politikası XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar sürmüştür. Çarlık Rusya'sının, büyük bir coğrafyayı teşkil eden Türkistan'a yayılması tek bir hükümdarın döneminde ya da tek bir askeri sefer ile gerçekleştirmemiştir. Bu uzun süreç neticesinde Türkistan'da hâkimiyet kuran Çarlık Rusya'sı bu coğrafyadaki egemenliğini sadece askeri kuvvet ile sağlayamayacağını anlamış ve Türkistan'da eğitim ve kültür politikaları geliştirmiştir. Türkistan hanlıkları ise kendi aralarındaki çekişmelerden dolayı Rus yayılmasına karşı koyamamışlardır. Türkistan'da yaşayan Türk nüfusu arasında bir birlik olmadığından dolayı Rus yayılmasının önü açılmıştır. Türk toprakları Rus egemenliğine geçtikten sonra Çarlık Rusya'nın uyguladığı misyonerlik faaliyetlerine ve Ruslaştırma siyasetine açık hale gelmiştir. Bu çalışma ile Çarlık Rusya'sının, Türkistan coğrafyasındaki Ruslaştırma siyaseti doğrultusunda, eğitim ve kültür alanındaki uygulamaları ortaya koyulmuştur. Bu bağlamda Rusya'nın yürüttüğü siyasetin Türkistanlılar üzerindeki etkilerinin ne boyuta ulaştığı ve Türkistanlıların sosyal ve kültürel yaşamlarına sirayeti konu edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tsarist Russia, which emerged as an active power in the region after Golen Horde's politic entitiy come to an end, followed expansionist policy in Turkistan region as of second half of XVI. century. Tsarist Russsia's Expajsionist policy lasted untill the cecond half of XIX. century. Tsarist Russia's expansion to Turkistan which occupies extensive land, did not become reality with just in single ruler's period or a single military expedition. In consequence of this long period; Tsarist Russia, becoming dominant power in Turkistan, understood that they couldn't ensure sovereignty whit just military force and brought education and culture policy to Turkistan. And Turkistan Khanates could notresist aganist Russian expansion due to confliction among them. There was no unity among Turks living in Turkistan, so this pave the way for Russian expansion. Turk lands, after being under sway of Russian sovereignty, became vulnerable to misionary activities and Russianize policy corried ouy by Tsarist Russia. With this activities towars to Tsarist Russia's Russianize policy in Turkistan region, implementations in education and culture were executed. In this sense, it is discussed that the effects of Tsarist Russia's on Turkistan and contagion on social and cultural life of Turks.