A study on bildungsroman with the analyses of James Joyce's a portrait of the artist as a young man and Thomas Mann's Death in Venice
James Joyce'un sanatçının bir genç adam olarak portresi ve Thomas Mann'ın Venedik'te Ölüm eserlerinin analizleriyle bildungsroman üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 552475
  2. Yazar: MELİSA İNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bildungsroman, Künstlerroman, Anti-Bildungsroman, modernism, post-modernism, post-kolonyal, James Joyce, Thomas Mann, Bildungsroman, Künstlerroman, Anti-Bildungsroman, modernism, post-modernism, post-colonial, James Joyce, Thomas Mann
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tezin amacı genellikle talihsiz olaylarca sınandığı süreç içerisinde kimlik arayışına, eğitimine, aile ve toplumun diğer üyeleri ile olan ilişkilerine, aşk maceralarına ve sanat uğraşına odaklanan gelişim sürecindeki genç bir insanın hikâyesini anlatan Bildungsroman geleneğinin alt türlerinin belirli tanımlarını, özelliklerini ve temalarını ele almak ve incelemektir. Geleneksel Bildungsroman'ın kahramanı uyumlu bir birey olmak için özellikle evlenerek ya da toplumun ihtiyaçlarını tatmin eden bir işe girerek kendini o toplumun bir parçası haline getirebilmek adına etrafını saran koşulları anlamaya çaba gösterir. Fakat modernist, post-modernist ve post kolonyal dönemlerle birlikte Bildungsroman geleneği de büyüyen ve gelişen bir tür olarak değişmeye başlamıştır. James Joyce ve Thomas Mann, geleceğin sanatçılarının ya da varolan sanatçıların sanatlarında ustalaşma süreçlerini konu alan Bildungsroman'ın ve alt türü Künstlerroman türüne ait Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portesi ve Venedik'te Ölüm eserlerini modernist bir anlayış ile biçimlendirerek yaratmışlardır. Bahsedilen Bildungsroman ve Künstlerroman türlerinin tema ve konularının açığa kavuşturulması için bu tezde bu iki roman detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Odak ise, işlediği homoseksüellik gibi post-modern ya da post-kolonyal konular nedeniyle zamanının çok ötesinde olan Venedik'te Ölüm'ü, geleneksel ve modernist Bildungsroman için yaygın olmayan saptırılmış ve alışılmamış temalar açısından, Anti-Bildungsroman olarak tanımlamakta olacaktır.
Özet (Çeviri)
The general aim of this dissertation is demonstrating the certain definitions, characteristics, themes, and sub-genres of the Bildungsroman tradition, which tells the story of a young person in his development process by focusing on his quest for identity, schooling, relationship with his family and other members of the society, love affairs, and search for vocation while being tested by misfortunate events. The traditional hero of the Bildungsroman tries to complete his apprenticeship and be a master of his own life after achieving self-actualisation and cultivation in a way. He spends his efforts on understanding the circumstances which surround him to be able to be a part of the society as a compatible individual by especially getting married or starting a proper job that satisfies the need of society. However, with the arrival of modernist, post-modernist, and post-colonial periods, the Bildungsroman tradition has started to change as a flourishing genre. By gaining modernist insights and styles, writers, James Joyce and Thomas Mann, have created their literary works, A Portrait of the Artist as a Young Man and Death in Venice, which are going to be analysed in a detailed way in this thesis to enlighten the themes and subjects of modernist Bildungsroman and Künstlerroman as a sub-genre that portrays the artists-to-be or artists in their development process while mastering in their arts. The focus also is going to be on the definition of Anti-Bildungsroman since Death in Venice is going to analysed in terms of its subverted and unconventional themes which is not common for traditional and modernist Bildungsroman as a novella ahead of its time by concentration on the post-modernist or post-colonial themes such as homosexuality.