II. Meşrutiyet Dönemi'nde çıkarılan İslam Dünyası dergisinin dönemin olaylarına bakış açısı
The owerwiew of the II. Constitutional Period's events from Islamic World journal
- Tez No: 552503
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ÖZKAYA SOFU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslam Dünyası, Abdürreşid İbrahim, Tatar-Cedit Hareketi, Meşrutiyet, Basın, Islamic World, Abdürreşid İbrahim, Tatar-Cedit movement, Constitutionalism, Press
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
II. Meşrutiyetin ilanı ile oluşan özgürlük ortamında, fikir akımlarının da etkisi ile pek çok gazete ve dergi yayınlamıştır. Bu dönemde Tatar- Cedit hareketinin Anadolu'da ki uzantısı olarak yayın hayatına başlayan İslam Dünyası Dergisi'de bu yayınlardan biri olmuştur. Derginin baş yazarı ve sahibi Abdürreşid İbrahim tarafından 1913-1914 yılları arasında İslamcılık fikir akımının etkisi ile çıkarılan dergi toplam 27 nüsha yayınlanmıştır. Dergi öncelikli amacını Osmanlı Müslümanlarını olarak belirlemiş olsa da sayfalarında diğer Müslüman ülkelerin durumlarını içeren makalelere de sık sık yer vermiştir. Bu çalışma ile Meşrutiyet matbuatında yer almasına rağmen göz ardı edilen İslam Dünyası Dergisi'nde yer alan makalelerin çevirisi yapılarak dönem anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The second constitutional period was very dynamic period in Turkish press history. In the envoirement of freedom created by the proclamation of the constitutional monarchy, many newspapers and journals have been published with the effect of the idea currents. In this period the Islamic World Journal has started publication as an one of the extention of Tatar- Cedit movement in Anatolia. The journal was published by the head author and owner Abdürreşid İbrahim between 1913 and 1914 under the influence of Islamism. Total 27 issue was published. Although the journal has defined its primary purpose as Ottoman Muslims sutiation, they also frequently published articles on the situations of the Muslims living in other countries. Despite being included in the constitutional press the Journal of Islamic World was not considered earlier. In this study, the articles in the Journal of Islamic World have been translated and this period tried to be explained.