Yabancı öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi üzerine bir araştırma: Erciyes Üniversitesi örneği
An investigation on the determination of the financial literacy level of foreign students: Erciyes University case
- Tez No: 552530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TALİP TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Bilgi, Finansal Tutum, Finansal Davranış, Yabancı Öğrenciler, Financial Literacy, Financial Knowledge, Financial Attitude, Financial Behavior, Foreign Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerini analiz etmek, öğrencinin finansal eğitim düzeyi ve finansal konuları yönetme becerileri hakkında net bir fikir vermesi açısından hem ülke hem de toplum refahı için oldukça önemlidir. Finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi üzerine yapılan bu ve benzeri çalışmalar, öğrencilerin finansal okuryazarlık konusunda farkındalıklarını artırabilir ve finansal konularla ilgili yeterli bilgiye sahip olup olmadıklarını anlamalarına yardımcı olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı Erciyes Üniversitesi'ndeki yabancı öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeyleri hakkında kanıt sağlamaktır. Bu amaçla veriler demografik bilgiler, finansal bilgi, finansal tutum ve finansal davranışa ilişkin soru ve ifadelerden oluşan bir anket formu yardımıyla toplanmıştır. Anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS ve Excel bilgisayar programları aracılığıyla çeşitli istatiksel analizlere tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda, öğrencilerin finansal gelişmelere ilgilerinin düşük olduğu ve temel finansal terimler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin finansal bilgi sorularını doğru cevaplama oranı ortalama %43'tür. Bununla birlikte, cinsiyet, kıta, fakülte ve eğitim düzeyleri öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerini belirleyici etmenler olarak görülmektedir. Ayrıca öğrencilerin finansal bilgileri, finansal tutumları ve finansal davranışları arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Analyzing the students' financial literacy level is important for both the country and the community welfare in terms of providing a clear idea of the student's financial education level and financial management skills. These and similar studies on the determination of the level of financial literacy can increase students' awareness of financial literacy and help them to understand if they have enough knowledge about financial issues. The aim of this study is to provide proof of financial literacy level of foreign students at Erciyes University. For this purpose, the data were collected by means of a questionnaire consisting of questions and expressions related to demographic information, financial knowledge, financial attitude and financial behavior. The data obtained from the survey method were subjected to various statistical analyzes via SPSS and Excel computer programs. As a result of the analysis, it was determined that students had low interest in financial developments and did not have enough knowledge about basic financial terms. The average rate of responding to financial information questions is 43%. Nevertheless, gender, continent, faculty and education levels are determinants of financial literacy levels of students. In addition, it was found that there was a significant relationship between financial knowledge, financial attitudes and financial behaviors of students.