Tarihçe ve ilişkiler bağlamında 2000-2018 yılları arasında Abhazya ve Osetya (Kuzey-Güney) sorunu
Abkhazia and Ossetia ( North -South) problem between 2000 and 2018 in the context of history and relations
  1. Tez No: 552532
  2. Yazar: SEYFULLAH GİRİŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN SENCER İMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Abhazya ve Güney Osetya Sorunu, Kafkasya, Rusya, Gürcistan, SSCB, GSSC, Çarlık Rusya'sı, Abkhazia and Ossetia problem, Caucasus, Russia, Georgia, USSR, Tsarist Russia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Uluslararası ilişkiler boyutunda Ulus-Devlet anlayışının başlangıç noktası olarak görülen Fransız Devrimi, her ulusun kendi kaderini tayin etmesi (self-determination) hakkını ortaya koymuş ve sınırları belirlenmiş toprak parçası üzerinde yaşanılan ortak alanı“Ulus-Devlet”olarak belirtmiştir. Kendi kaderini tayin etme hakkının yaygın bir şekilde gündeme geldiği bölgelerden biri de Kafkasya'dır Tarihsel süreç içerisinde Rusya ve Gürcistan ekseninde yaşanan Abhazya ve Osetya (Güney) sorunu da ulusların kendi kaderini tayin etmesi kapsamındaki gelişmelerin en açık örneklerindendir. Bu problemin farklı yüzyıllarda ortaya çıkması, kategorize etme yöntemine gidilmesi, olayların perspektiflerini daha açık bir şekilde değerlendirmemize yardımcı olabilir. Bunlar, Çarlık Rusyası, SSCB Dönemi ve Rusya Federasyonu dönemleri olarak gösterilir. Bu dönemlerin her birinde Abhazya ve Güney Osetya sorunu siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan farklılıklar göstermiştir. Abhazya ve Güney Osetya sorunu; alan mücadelesi, toprak bütünlüğü etnik çatışmalar, asimilasyon, çözümsüzlük, liderlerin dönemlerine göre değişken politikayla şekillenmesi gibi birçok mücadeleyi kendi içinde barındırmaktadır. Abhazya ve Güney Osetya sorunu, Rusya ve Gürcistan arasında geçmişten günümüze süregelen bir sorun olmuştur. Çarlık Rusya'sı Abhaz ve Oset (Güney) yönetimlerini lağvedip söz konusu bölgeleri topraklarına katmıştır. SSCB döneminde yönetimsel dayatmayla Abhazlar Cumhuriyet statüsünden çıkartılıp özerklik statüsüyle Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine (GSSC) bağlanmıştır. Osetler, Gürcistan Sovyet Cumhuriyeti Merkezî Yüksek İcra Komitesi Kararnamesi tarafından otonom bölge olmuştur. 1990 yılından sonra bağımsızlıklarını savaşarak almaya çalışan Abhazlar ve Osetler (Güney), günümüzde -Rusya Federasyonunun da etkisiyle- uluslararası alanda 7 ülke tarafından tanınmaktadır. Bu çalışma nitel (Örnek Olay ve Saha Araştırması), nicel (Bağıntısal ve Tarihsel) araştırma yöntemleriyle; Abhazya ve Güney Osetya aktörlerinin tarihçesini analiz etmek, aktörlerin bu sorun karşısında temel yaklaşımlarını öğrenmek, sürekli değişkenlik gösteren politikalarının nedenlerini araştırmak, dönemsel yaşanan sorunların“Neden? Nasıl: Hangi politik hamleler/stratejiler/stratejiler sonucunda?”ortaya çıktığını anlamada/açıklamada yol gösterici bir analizi ortaya koymak amacı gütmektedir.
Özet (Çeviri)
ABKHAZIA AND OSSETIA (SOUTH) PROBLEM BETWEEN 2000 AND 2018 IN THE CONTEXT OF HISTORY AND RELATIONS The French Revolution, seen as the starting point of the“ nation-state”concept in the dimension of international relations, is defined as the“ common space”that is lived on the territory of each nation's self-determination and its borders. One of the regions in which the right to self-determination is widely raised is the Caucasus. The“Abkhazia and Ossetia (South)”problem in the axis of Russia and Georgia in the historical process is one of the most obvious examples of these developments. The emergence of this problem in different centuries, the way to categorize, can help us to assess the perspectives of events more clearly. These are shown as tsarist Russia, USSR and Russian Federation periods. In each of these periods, the issue of“ Abkhazia and Ossetia (South)”has differed politically, socially and economically. Abkhazia and Ossetia (South) have many struggles, such as“ field struggle”,“territorial integrity”,“ethnic conflicts”,“ assimilation”,“non-solution”,“ shaping the leaders with variable politics according to their periods”. This has been a continuing problem between Russia and Georgia from the past to the present. Tsarist Russia has abolished the“Abkhaz and osseti”administrations and added them to its lands. During the period of the USSR, the Abkhazians were connected with the status of“autonomy”from the status of“Republic”to the Soviet Socialist Republic of Georgia (GSSC). The Ossetians (South) became“autonomous region”by the decision of the Supreme Executive Committee of the Central Soviet Republic of Georgia. Abkhazians and Ossetians (south), who tried to get their independence by fighting after 1990 years, are now recognized in the international arena (by 7 countries) under the influence of Russian Federation. This study aims to analyze the history of“Abkhazia and Ossetia ( South)”actors through qualitative (case studies and field research), quantitative (relational and historical) research methods, to learn the basic approaches of actors to this problem, to investigate the reasons of policies that show continuity of variability, to investigate the reasons of the periodical problems“? How? Why?”it was made to understand that it appeared