Kliniğimizde ocak 2007-ocak 2012 tarihleri arasında yapılmış olan aorta koroner baypas ameliyatlarının değişik yönlerden değerlendirilmesi
Evaluation of aorta coronary bypass surgeries from different perspectives applied in our clinic between january 2007 and january 2012
- Tez No: 552573
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR YÜKSEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, aorta koroner baypas ameliyatı (AKBA), kardiyopulmoner baypas, atan kalpte AKBA, euroskore, AKBA sonrası komplikasyonlar, erken mortalite, geç mortalite
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
KLİNİĞİMİZDE OCAK 2007-OCAK 2012 TARİHLERİ ARASINDA YAPILMIŞ OLAN AORTA KORONER BAYPAS AMELİYATLARININ DEĞİŞİK YÖNLERDEN DEĞERLENDİRİLMESİDR MUSTAFA DAĞLIUZMANLIK TEZİKONYA, 2013Amaç: Kliniğimizde yapılan aorta koroner baypas ameliyatları ocak 2007 - ocak 2010 tarihleri arasında retrospektif ve ocak 2010 - ocak 2012 tarihleri arasında prospektif olarak değerlendiridi. Amacımız bu beş yıllık süreçte aorta koroner baypas uygulanan hastaların risk faktörlerini tespit edip değerlendirmek, preoperatif, peroperatif bulgulari ile postoperatif erken dönem izlem sonuçlarını değişik yönlerden incelemektir.Yöntem: Bu çalışma Ocak 2007 ve Ocak 2012 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde aorta koroner baypas ameliyatı uygulanan 937 olgunun 623'ü retrospektif ve 314'ü prospektif olarak; preoperatif, peroperatif ve postoperatif erken dönem izlem verileri ile değerlendirildi. Hastaların dosyalarından anestezi-cerrahi bilgileri, yoğun bakım takip formları, hastane çıkış epikrizleri incelenerek elde edilen veriler değerlendirildi. Olguların taburcu olmasını takiben ilk 2 aylık dönemde poliklinikte, sonrasında ise birinci yılda birkez poliklinik kontrolü veya telefon görüşmeleri ile; erken ve geç mortalite, greft kontrolü ve reoperasyon takipleri yapıldı.Bulgular: Çalışmamızda 937 kişi içinde koroner arter hastalığı risk faktörü olmayan hasta yoktu. Yani hastaların hepsinde (%100) koroner arter hastalığı risk faktörü mevcut idi. Çalışmamızda ³200 mg/dl'lik hiperkolesterolemi değerleri erkeklerin %35'inde, kadınların %32'sinde kaydedildi. Erkeklerde hipertansiyon prevalansı %65 (449/684), kadınlarda ise %83 (212/253) olarak, sigara kullanımı erkeklerde %67.8, kadınlarda %14.5 olarak saptanmıştır. Ailede KAH öyküsü olan hastaların yaş ortalaması 61,0; ailede KAH öyküsü olmayan hastaları yaş ortalaması 63,7 olarak tespit edildi. Çalışan kalpte AKBA %17.1, nonpulsatil %72.4 ve %10.6 pulsatil KPB ile AKBA yapılmıştır. Anastomoz yapılan damar sayısı çalışan kalpte AKBA yapılan hastalarda 1.78±0.86 iken, KPB yapılan hastalarda 2.83±0.96 olmuştur. LİMA kullanımı %92.6 olmuştur. KPB süresi 106±34 dk, kros klemp süresi 65±22 dk olmuştur. Postop en sık komplikasyon %17.7 ile ritim bozukluğu, ikinci olarak %9.1 ile böbrek komplikasyonu oldu. Mortalite gelişen hastalarda euroskorun giderek arttığı, euroskorun yükselmesine rağmen mortalitenin düştüğü görüldü. Erken mortalite %11, geç mortalite 14.7'dir. Son 2 yıllık dönem incelendiğinde erken mortalite (25/325) %7.69, geç mortalite ise (34/325) %8.6'dır.Sonuç: Eşlik eden hastalıkların iyi değerlendirilmesi, hastaların olabildiğince elektif şartlarda ameliyat edilmesi, uygun anestezi ve cerrahi tekniklerinin kullanılması ve dikkatli yoğun bakım takibinin yapılması ile sağkalım oranlarının artırılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: The aort coranary bypass operations that were done in our clinic assessed as retrospective between january 2007-january 2010 and prospective between january 2010-january 2012. Our aim is, to find and ases the risk factors of aort coranary bypass patients and to study preoperative, peroperative findings and postoperative early period observation results in different ways during this five years period.Metod: In this study 623 of 937 patients that were underwent aort coranary bypass operation in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Cardiovascular Clinic assessed as retrospective and 314 of 937 patients as prospective with their preoperative, peroperative and postoperative early period observation data. Anaesthesia-surgery datas, intensive care follow up forms, hospital epicrisis examined from patient records and obtenied datas were assessed. After discharging of hospital early and late mortality, greft control and reoperation follow up were done in first two months period in policlinic and in firts year once in policilinic control or by telephone.Findings: In our study none of 937 patients have'nt risk factor. In other mean all of the patients (%100) have risk factors.