Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin yolsuzlukla mücadele başlıklı ilkesinin lojistik sektöründe incelenmesi
The United Nations The Principle of The Global Principles Agreement with an anti-corruption investigation in logistics sector
  1. Tez No: 552615
  2. Yazar: HARUN UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ERENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Küresel İlkeler Sözleşmesi, Lojistik Sektörü, Corruption, Global Compact, Logistics Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yolsuzluk dünyanın hemen her yerinde, toplumları ve ülkeleri önemli derecede etkileyen ciddi bir sorundur. Bu sorun merkezi hükümetlerden yerel yönetimlere, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına kadar her alanda tüm çabalara karşın yaygın ve kalıcı bir hal almıştır. Genellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın olan yolsuzluk, ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilemekte, ekonomik büyümeye zarar vermekte ve sosyoekonomik kalkınmayı sekteye uğratmaktadır. Bu açıdan yolsuzlukla mücadele oldukça önemlidir. Bu noktada Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) işletmelerin uzun dönemde karşılaşacakları sorunları bütüncül bir yaklaşım benimseyerek ortadan kaldırmak, sürekli rekabet içindeki iş dünyasında ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere evrensel ilkeler geliştirmiştir. Bu çalışmada yolsuzluk kavramı Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin yolsuzlukla mücadele başlıklı ilkesi çerçevesinde ele alınmış ve lojistik sektör incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corruption is a serious problem that has a significant impact on societies and countries around the world. This problem has become widespread and permanant in all areas, from central governments to local governments, from the private sector to civil society organizations. In general, corruption, which is common in underdeveloped and developing countries, negatively affects economic growth, damages economic growth and disrupts socioeconomic development. In this respect, fighting corruption is very important. At this point, the United Nations Global Compact has adopted a holistic approach and has developed universal principles to eliminate the long-term problems of enterprises and always create a common culture of development in the competitive business world. In this study, the concept of corruption is discussed within the framework of the Global Compact and anti-corruption principle and the logistics sector is examined.