Van kedisi'nde görülen sağırlığın insidansı ve göz renklerine göre dağılımı üzerine araştırmalar
Study on the incidence of deafness in van cats and its distrubution by eye colors
  1. Tez No: 552622
  2. Yazar: FUNDA ALMAÇ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAYA, PROF. DR. AHMET FARUK KIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Van kedisi, sağırlık, insidans, Van cat, deafness, incidence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada Van kedisinde görülen sağırlığın insidansı ve göz rengine göre dağılımının ortaya konulması amaçlandı. Bu amaçla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü ve Van İli sınırları içinde bulunan 2 ay ile 8 yaş arası her biri eşit sayıda olan 3 (üç) ayrı grup olmak üzere toplam 300 (üç yüz) adet Van kedisine Otometrics ICS Chartr Ep 200 Klinik ABR cihazı ile işitme testi yapılmıştır. Çalışma sonucunda Van kedileri'nde sağırlık oranı %14.33 olarak belirlenmiştir. Sağırlığın cinsiyet, tüy uzunluğu ile bir ilişkisinin olmadığı, kafasında benek bulunan Van Kedilerinde sağırlığın bulunmadığı görülmüştür. Van kedilerinin duyma eşikleri baz alınarak yapılan değerlendirme sonucunda Van Kedilerinin çoğunluğunun çok iyi işittiği (0-10 dB nHL) ortaya konulmuştur. Van kedilerinde tek taraflı sağırlığın diğer beyaz kedi ırklarına göre çok daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak Van kedilerinde görülen sağırlık oranının diğer beyaz kedi ırkları ile kıyaslandığında daha düşük olduğu ortaya konulmuştur. Yapılan bu çalışma ile Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Van ve çevresinde ABR test sonuçlarına göre sağır olduğu tespit edilen kedilerin çiftleştirilmesinin önüne geçilecektir. İleride yapılacak çalışmalarla Van kedilerindeki sağırlığın insidansının düşeceği düşünülmektedir. Bu çalışma Van kedilerinde yapılan ilk sağırlık çalışması olduğundan ve ileride yapılacak olan çalışmalara ışık tutacağından sunulmaya değer bulundu.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study are to determine the incidence of deafness in Van cats and its distribution according to eye colors. A total of 300 (three hundred) cats that are present in Van Cat Research and Application Center and avaliable in Van Province classified into 3 (three) equal groups, aging between 2 months to 8 years were performed a hearing test with Otometrics ICS Chartr Ep 200 Clinical ABR. As a conseqeunce, deafness rate in these cats were determined as 14.33%. Additionally there were no correlation observed on sex nor on hair length while the cats that had spots on their heads were observed to have no deafness. Evaluation based on hearing treshold of Van cats revelead that majority of them had well hearing. It was determined that one-sided deafness was significantly lower in Van cats than in other white cat breeds. Therefore observation on deafness rate was found to be lower on Van cats compared to the white cat breeds. By the means of this study, Van Cat Research and Application Center will prevent the deaf cats mating in the region according to the conducted results of ABR test. It is concluded that with the future studies incidence of deafness in Van cats will decrease. This study is the first deafness study conducted in Van cats and it is worth to present because it will shed light on future studies.