Annelerin doğum sonu dönemde aldıkları ebelik/ hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of satisfaction levels of mothers' midwifery/nursing care given in the postpartum period
  1. Tez No: 552621
  2. Yazar: CANAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARABULUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, Doğum, Doğum sonu dönem, Ebelik/hemşirelik bakımı, Memnuniyet, Mother, Birth, Postpartum period, Midwifery/nursing care, Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, doğum sonu dönemde verilen ebelik/hemşirelik bakımından annelerin memnuniyet düzeylerinin değerlendirilmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Kars Harakani Devlet Hastanesi doğum sonrası kliniklerinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Kars Harakani Devlet Hastanesi'nde normal ve sezaryenle doğum yapan 3806 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini; 17 Aralık 2016-17 Şubat 2017 tarihleri arasında doğum yapan, taburculuk kararı verilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden anneler oluşturmuştur. Araştırma sezaryenle ve vajinal doğum yapan 230 anneyi kapsamaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında sosyodemografik bilgi formu ve Newcastle Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği (NHBMÖ) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS for Windows version 20.0 programında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, X2, t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan annelerin % 81,3'ünün 19-34 yaş aralığında ve yaş ortalaması 26,98±6,09 yıl olarak saptanmıştır. Annelerin %56,1'inin ilköğretim mezunu, %91,7'sinin çalışmadığı, %50,4'ünün köyde yaşadığı, %90,4'ünün sosyal güvencesinin olduğu, % 43,9'unun ise gelirinin giderinden az olduğu, %26,1'inin ilk gebeliği olduğu, %29,6'sının ise 4 ve daha fazla sayıda gebelik yaşadığı, %68,3'ünün gebeliklerinin planlı olduğunu, %65,7'si vajinal doğum yaptığı belirlenmiştir. Annelerin tamamına yakınının ebelerden/hemşirelerden aldıkları bakımdan memnuniyetlerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Annelerin Newcastle Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği ortalama puanı 70,50±21,20 olarak bulunmuştur. Annelere verilen ebelik/hemşirelik bakımının; dikişlerinin kontrolü, perine bakımı, hijyen gereksiniminin karşılanması, kabızlık ve giyinmesine yardımcı olma konularında, taburculuk eğitiminde bebek bakımı, bebeğin kontrollerinin önemi, bebeğin hijyeni, evde kanama, doğum sonu evde bakım, aile planlaması, doğum sonu egzersizler ve ruhsal değişiklikler benzeri konularda yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research as a descriptive study was to evaluate the level of satisfaction of mothers with midwifery/nursing care given in the postpartum period. The study was conducted in obstetrics clinics of Kars Harakani State Hospital. The study's universe; ıt consisted of 3806 women who delivered by cesarean section in Kars Harakani State Hospital. The sample of the study consists of ıt was composed of mothers who gave birth between 17 December 2016-17 February 2017, were discharged and agreed to participate in the study. The research includes 230 mothers having vaginal and cesarean labor. Data were collected by using sociodemographic information form and Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale (NHDSS). The data were assessed in SPSS for Windows version 20.0. In the evaluation of the datas received descriptive statistics, X2, t, Mann Whitney U, Kruskal Wallis test were used. Of the mothers participating in the research, it was determined that 81.3% were in the 19-34 age range and the mean age was 26.98 ± 6.09 years. Of the mothers, 56.1% were primary school graduates, 91.7% had been working, 50.4% lived in the village, 90.4% had social security and 43.9% were less than the income 26.1% had first pregnancy, 29.6% had 4 or more pregnancies, 68.3% had planned pregnancies, and 65.7% had vaginal labor. Nearly all mothers were satisfied with the care they received from the midwives/nurses care. Mothers' mean score of Newcastle Satisfaction with Nursing Care Scale was determined as 70,50 ± 21,20. It was understood that in postpartum period midwifery/nursing care given to the mothers in hospitals was not sufficient. Especially controlling of sutures, perine care, nipple care, meeting the hygiene requirement, constipation, helping with dressing, newborn care, newborn hygiene, the importance of the baby's controls, information about lochia in home, postpartum home care, family planning, postpartum exercises and emotional changes were found insufficient.