Renal biyopsi ile amiloidoz tanısı konulan hastaların primer ve sekonder amiloidoz oranlarının karşılaştırılması
Comparison of primary and secondary amiloidosis rates of patients diagnosed with renal biopsy amiloidosis
- Tez No: 552624
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ SOYPAÇACI, UZMAN UĞUR BAYRAM KORKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Primer amiloidoz, Sekonder amiloidoz, Inflamasyon, Renal biyopsi, primary amiloidosis, seconder amiloidosis, inflammation, renal biopsy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Merkezimizde renal biyopsi ile amiloidoz tanısı almış hastalarda, AA/AL amiloidoz oranlarının, yıllara göre değişiminin saptanması amaçlandı. Yöntem: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji kliniğinde, 2004-2018 yılları arasında yapılmış renal biyopsi ile amiloidoz tanısı almış toplam 80 hastanın, klinik, histopatolojik ve epidemiyolojik özellikleri incelendi. İstatistik analizler SPSS Statistics 23 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: 2013 yılı öncesi 37 AA amiloiodoz, 4 AL amiloidoz tanılı hasta, 2013 yılı sonrası 29 AA amiloidoz, 10 AL amiloidoz tanılı hasta belirlendi. AA amiloidozda ortalama tanı yaşı 48.2, AL amiloidozda ortalama tanı yaşı 61.8 saptandı. AA amiloidozda mortalite %33, AL amiloidozda mortalite %78 olarak saptandı. Sonuç: Merkezimizde, son 5 yıl içinde AL amiloidoz sıklığında AA amiloidoza göre sayısal olarak artış olduğu görüldü. Hasta sayılarının yetersiz olması nedeniyle bu sonuç sayısal anlamlı olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. AL amiloidoz tanılı hastalarda, AA amiloidoz tanılı hastalara göre tanı yaşının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha ileri olduğu saptandı. AL amiloidozda mortalite, AA amiloidoza göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı. Bu konuda daha yüksek hasta sayılarıyla yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to evaluate changes of AA/AL amiloidosis rates over years in patients with diagnosed renal amiloidosis by kidney biopsy in our hospital. Method: Clinical, histopathological and epidemiological characteristics of 80 patients diagnosed with renal biopsy amiloidosis at Izmir Katip Celebi University Ataturk Education and Research Hospital Nephrology clinical between 2004-2018 were examined. Statistical analysis was performed with SPSS 23 software package. Results: Before 2013, 37 AA and 4 AL amyloidosis patients and after 2013, 29 AA and 10 AL amyloidosis patients were identified. Mean age of AA and AL amyloidosis at diagnosis was 48.2 and 61.8, respectively. Mortality rates for patients diagnosed with AA amyloidosis were 33% and those diagnosed with AL amyloidosis were 78%. Discussion: In our hospital, the increase in number of patients with AL amyloidosis were higher than AA amyloidosis in the last 5 years. Even though, these results had numerical significance, they were statistically insignificant due to the lack of sample size. The mean age at diagnosis were statistically significantly higher of the patients with AL amyloidosis compared to the patients with AA amyloidosis. Patients who were diagnosed as AL amyloidosis significantly higher mortality rate than those with AA amyloidosis. Larger sample size is needed for further studies.