Turgut Zaim'in resimlerinde renk sembolleri kullanımı ve minyatür etkisinin araştırılması
The research about the usage of the color symbols and the miniature effect on Turgut Zaim's paints.
  1. Tez No: 552653
  2. Yazar: SERAP SATILMIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Renk Sembolleri, Minyatür, Çağdaş Resim, Çağdaş Türk Resim Sanatı, Turgut Zaim, Color Symbols, İn Miniature, Contemporary Painting, Contemporary Turkish Painting Art, Turgut Zaim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı, Çağdaş Türk resim sanatının özgün sanatçılarından biri olan Turgut Zaim'in eserlerinde görülen renk sembolleri kullanımı ve minyatür etkisini incelemek ve eleştirel bir çerçevede değerlendirmektir. Söz konusu olan özgünlüğün daha iyi anlaşılması bakımından, erken Cumhuriyet dönemi kültür politikalarının, Zaim'in eserleri üzerindeki etkileri yorumlanmaya çalışılmıştır. Renkler tarih boyunca değişik coğrafya ve kültürlerde, sembolik düşüncelerin ve anlamların ifadesi olmuştur. Bu konuda, Carl Gustav Jung, kolektif bilinçten kaynaklanan kalıtsal eğilimleri arketipler olarak tanımlar. Aynı paralelde sanat da farklı kültürlerden yerel ve ulusal özelliklerini alarak onları evrensele taşır, kolektif bilincin ve arketiplerin oluşmasına katkı sağlar. Bu yaklaşımlardan yola çıkarak Çağdaş Türk resim sanatının şekillenmesinde kolektif bilinç yansımasını, Turgut Zaim'in resimleri üzerinde görmek mümkündür. Bu inceleme yapılırken, rengin psikolojisi, rengin plastik değeri gibi konular araştırmaya dâhil edilmiştir. Sanatçının eserlerinden seçilen örnekler üzerinden, resim okumaları yapılarak arketiplerden gelen minyatür etkisi ve renk sembollerinin kullanımı, toplumsal, kültürel kaynakların ışığında ve bilgilerin analizi eleştirel bir yaklaşım çerçevesinde değerlendirilmiştir. Sanatçının, yerel ve geleneksel motiflere özgün bir anlayışla yorum getirmesi daha sonraki çalışmalar için bir referans oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis; is to study color symbols usage and miniature effects, and then make a critical evaluation on the paints of Turgut Zaim, who was among the genuine Contemporary Turkish painters. It is tried to evaluate the effects of the culturel and political perception in the early republican period of Turkey, on Turgut Zaim's artworks for better understanding originalities of the painting works to be analyzed. Colors have been the expression of the symbolic thoughts and meaning from the different geographies and cultures during the history. In this concept, Carl Gustav Jung has caled hereditary tendencies originating in collective unconsciousness as archetypes. In this parralesim, art makes the different cultures world-wide by getting their local and national properties and also makes a significant contribution the existence of collective consciousness and archetypes. By looking at these approaches, it is possible to understand the reflexion of collective consciousness and the formation of the contemporary Turkish artworks on the paints of Turgut Zaim. While analysing the work, the topics like color psychology, color chemistry, color plastic value have been involved in this study. By the help of technical researches on the selected samples of the painter's artwork, the effect of the miniature coming from archetypes an the usage of the color symbols, the analyses of information have been evaluated through the critical aspects in the light of social and culturel sources. The artist's authentic interpretation of local and traditional motifs will create a reference for further studies.