Milli Kütüphane 06 Mil Yz Fb 402 numarada kayıtlı Mecmū'ā - i Ebyāt'ın mecmuaların sistematik tasnifi projesi'ne (Mestap) göre tasnifi (Vr. 1b-113b)
The classification of 'Mecmu'a-i Ebyat' registered with number 06 Mil Yz Fb 402 number in National Library in accordance with the systematic classification of anthology project (Mestap) (Vr. 1b-113b)
- Tez No: 552704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Mecmua, Mecmua-i ebyât, MESTAP, Classical Turkish Literature, Magazine (mecmua), Mecmua-i ebyât, MESTAP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Klasik Türk edebiyatının en önemli kaynaklarından biri de şiir mecmualarıdır. Sözlüklerde“toplanmış, bir araya getirilmiş”manasına gelen mecmua, günümüzdeki antolojilere benzetilebilir. Herhangi bir kişi tarafından çeşitli amaçlarla tertip edilen bu defterler her geçen gün klasik Türk edebiyatının gizli kalmış yönlerine ışık tutmakta, yeni şiirlerin ve şairlerin ortaya çıkmasını sağlamakta, unutulmuş veya gözden kaçmış şiirleri yeniden hatırlatmaktadır. Aynı zamanda mecmualar, yazıldığı dönemin edebi zevki hakkında da ipuçları barındırmaktadır. Araştırmamıza konu olan Ankara Milli Kütüphane 06 Mil Yz FB 402 numarada kayıtlı olan mecmua, bir ebyat mecmuasıdır. Mecmuada XV. – XIX. yüzyıllar arasında yaşamış 239 şairin 1542 beyti yer alır. Bu şairlerden bir kısmının elimizde herhangi bir basılı eseri yoktur. Bu durum yeni şair ve şiirlerin ortaya çıkarılması bakımından önemlidir. Mecmuanın önemli bir diğer özelliği ise tematik bir mecmua olmasıdır. Mürettip kendi belirlediği 280 konu başlığına uygun farklı şairlerden seçtiği beyitleri bir araya getirmiştir. Bu hem dönemin değer yargılarını göstermesi bakımından hem de günümüzdeki değerler ile yapılan çalışmalara kaynaklık etmesi bakımından dikkat çekicidir. Çalışmanın“Giriş”bölümünde mecmuanın tanımı ve edebiyat tarihimizdeki önemine değinilmiştir.“I. Bölüm”de mecmuanın tanıtımı yapılmıştır. Metin içerisinde yer alan şairler ve şiirleri, konu başlıkları, şairlerin yaşadıkları yüzyıllar ve aruz kalıpları tablolar halinde ayrıntılı bir şekilde gösterilmiştir.“II. Bölüm”de“Metin”başlığı altında mecmuanın transkripsiyonlu metni MESTAP tablosuna yerleştirilmiştir. Şiirlerin yayımlanan divanlarla karşılaştırılması yapılmış ve farklar dipnotta belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most significant sources of classical Turkish Literature is poetry magazine(mecmua). The word“mecmua”, which means“collected and assembled”in dictionaries, can be likened to today's anthologies. These records, which have been arranged by some people for various purposes, shed light on the hidden aspects of classical Turkish Literature, provide the appearance of new poems and poets day by day and remind the forgotten or overlooked poems. Therewithal these magazine s also contain traces on the literary taste of the period in which they were written. This magazine -the subject of our research- registered in Ankara National Library with number Mil Yz FB 402 is a couplet magazine l. It contains 1542 couplets of 239 poets who lived between XVth and XIXth centuries. We do not have any printed works of many of these poets today which is important in terms of revealing new poets and poems. Another important feature of the periodical is that it is a thematic magazine. The compositor brought the couplets together from various poets in accordance with the 280 headings on his own choice. This is quite noteworthy in terms of showing the value judgment of the period as well as being a source for the works carried out with present values. The definition of magazines and its importance in our literature history were given in the introduction part of this study. The 1st section contains the presentation of magazine. The poets and their poems in the text, the headings, the centuries the poets lived and aruz(prosody) patterns are shown in the form of tables in details. Under the title of“Text”In section II, the transcribed text of the magazine is placed in the MESTAP chart. The poems are compared with the published Divan (collected poems) and the differences are stated in the footnotes.