Panel birim kök testleriyle cari işlemler dengesi yakınsamasının sınanması: OECD ülkeleri
Testing of current account balance converge with panel unit root tests: OECD countries
  1. Tez No: 552791
  2. Yazar: TUĞÇE VAROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cari İşlemler Dengesi, Panel Birim Kök Testleri, Doğrusal Olmayan Panel Veri Analizi, Yatay Kesit Bağımlılığı Altında Panel Veri Analizi, Current Account Balance, Panel Unit Root Tests, Nonlinear Panel Unit Data Analysis, Panel Data Analysis Under Cross-Section Dependency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada 36 OECD ülkesinde 1992-2017 döneminde cari işlemler dengesi noktasında bir yakınsamanın varlığı, 11 farklı panel birim kök testiyle araştırılmıştır. Cari işlemler dengesi serisinin doğrusal olduğu varsayımı altında; birinci nesil panel birim kök testlerinden Levin, Lin, Chu (2002), Im, Pesaran ve Shin (2003); Maddala ve Wu (1999)Fisher ADF ve Fisher PP, Hadri (2000), yatay kesit bağımlılığı altında ikinci nesil panel birim kök testlerinden; Pesaran (2007) CADF, Carrion-i Silvestre vd. (2005) PANKPSS, Hadri ve Kurozumi (2012) yöntemleriyle yapılan analizler sonucunda panelin geneline ait kesin bir yakınsama saptanamazken, bazı ülkeler arasında bir cari işlemler dengesi yakınsamasının var olduğu görülmüştür. Cari işlemler dengesi serisinin doğrusal olmadığı varsayımı altında Beyaert ve Camacho (2008) TAR ve Uçar ve Omay (2009) KSS yöntemleriyle yapılan analizler sonucunda ise; OECD ülkelerinde cari işlemler dengesi noktasında bir yakınsamasının var olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the existence of a convergence in current account balance in the period of 1992-2017 in 36 OECD countries is investigated with 11 different panel unit root tests. Assuming that the current account balance series is linear; first-generation panel unit root tests which are Levin, Lin, Chu (2002), Im, Pesaran and Shin (2003); Maddala and Wu (1999) Fisher ADF and Fisher PP, Hadri (2000) and assumingcross-sectional dependency; second-generation panel unit root tests which are Pesaran (2007) CADF, Carrion-i Silvestre et al. (2005) PANKPSS, Hadri and Kurozumi (2012) are employed. At the end of the analysis, a general convergence within the general panel cannot be found, while some countries have a current account balance convergence. According to Beyaert ve Camacho (2008) TAR and Ucar and Omay (2009) KSS test, assuming that the current account balance series is not linear,it is observed that there is a convergence in OECD countries in terms of current account balance.