Ekonomik büyüme, cari açık ve kısa vadeli sermaye akımları arasındaki karşılıklı ilişkinin incelenmesi: OECD ülkeleri üzerine bir araştırma
The examination of interrelation among the economic growth, current deficit and short term capital flows: A research on the OECD countries
  1. Tez No: 347468
  2. Yazar: YUSUF EKREM AKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET UĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Cari Açık, Kısa Vadeli Sermaye Akımları, OECD, Dinamik Panel Veri Modelleri, Economic Growth, Current Account Deficit, Short-Term Capital Flows, OECD, Dynamic Panel Data Models
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada, 1990-2010 yılları arasında 20 OECD ülkesinde cari açık, kısa vadeli sermaye akımları ve ekonomik büyüme arasında ilişki olup olmadığı analiz edilmiştir. İlk olarak, cari açığın bağımlı değişken, kısa vadeli sermaye akımları ve ekonomik büyümenin açıklayıcı değişken olduğu model, Grup İçi (Within) tahmincisiyle tahmin edilmiştir. Grup İçi tahmincisi sonucuna göre ekonomik büyümeyle anlamlı ve pozitif ilişki çıkmıştır. Modelde kullanılan değişkenlerin birim kök içerip içermediğini tespit etmek için SURADF, CADF ve CIPS panel birim kök testleri kullanılmıştır. Birim kök testleri sonucunda paneli oluşturan yatay kesit birimlerinin aynı mertebeden durağan olmadıkları anlaşılmıştır. Modeli oluşturan değişkenler arasında uzun dönemli ilişki olup olmadığı Westerlund-Durbin-Hausman ve Westerlund Error Correction panel eşbütünleşme testleriyle analiz edilmiştir. Panel eşbütünleşme testleri sonucunda cari açık, kısa vadeli sermaye akımları ve ekonomik büyüme arasında eşbütünleşme ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Son olarak çalışmada kullanılan değişkenler arasında nedensellik ilişkisi olup olmadığı Dumitrescu-Hurlin ve Emirmahmutoğlu-Köse tarafından geliştirilen nedensellik testleriyle analiz edilmiştir. Analiz sonuçları 20 OECD ve 13 OECD ülke gruplarında genelde cari açık ile ekonomik büyüme arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir.Ancak, G7 ülkelerinde kısa vadeli sermaye akımlarında ekonomik büyüme ve cari açığa doğru tek yönlü, cari açıktan ekonomik büyümeuye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been analysed if there is a relationship among the economic growth, current account deficit and short-term capital flowsbetween the years of 1990-2010 in 20 OECD countries. First, the model, the dependent variable is the current account deficit and short-term capital flows and economic growth are explanatory variables, was estimated with within estimator. As a result of within estimator, there is a positive and significant relationship with both short-term capital flows and economic growth. SURADF, CADF and CIPS panel unit root tests were used for determining the variables in model whether contain a unit root. As a result of unit root tests, it was understood that cross-sectional units, compose the panel, are not stationary to same rank. It has been analysed whether or not there is a long-run relationship among the variables with Westerlund-Durbin-Hausman and Westerlund Error Correction panel cointegration tests. As a result of the panel cointegration tests, it was concluded that there is a cointegration relationship among the current account deficit, short-term capital flows and economic growth. Finally, it was analysed whether there is a causality relationship among the variables with causality tests developed by Emirmahmutoglu-Kose and Dumitrescu-Hurlin. Results of the analysis usually have showed that there are bi-directional causality relationship between economic growth and the current account deficit in 20 OECD country and 13 OECD country. But it was determined uni-directional causality relationship from short term capital flows to economic growth and current account deficit and it was determined uni-directional causality relationship from current account deficit to economic growth.