Geç Dönemde Babil Şehri ve bayındırlık faaliyetleri
The city of Babylon in the late period and public works
  1. Tez No: 552794
  2. Yazar: CEBRAİL YEŞİLÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Sanat Tarihi, Tarih, Ancient Linguistics and Cultures, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezopotamya, Babil, İnşaat ve Bayındırlık, Tapınak, Saray, Kanal, Köprü, Mesopotamia, Babylon, Public Works, Temple, Palace, Canal, Bridge
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Babil kenti Mezopotamya bölgesinde yer alan en önemli kentlerden biridir. Günümüzde Bağdat'ın yaklaşık 100 km güneyinde yer almaktadır. Yeni Babil Dönemi'nde Babil kenti, antik dünyanın en büyük kenti olmuştur. Bu çalışma MÖ 1. binyılda Babil kentine hâkim olan devletler ve Yeni Babil krallarının kentte gerçekleştirdiği inşaat ve bayındırlık faaliyetleri çalışmalarını kapsamaktadır. Bu zaman diliminde kente egemen olan devletlerin Babil kentindeki siyasi faaliyetleri anlatılmaktadır. Ayrıca Yeni Babil kralları tarafından kentte gerçekleştirilen surlar, saraylar, tapınaklar, kanallar gibi kamu yapılarının kimler tarafından yapıldığı ele alınmaktadır. Krallara ait bulunan yazılı kaynakların aktardığı bilgiler ile arkeolojik veriler beraber incelenmiştir. Böylece Babil kentinin gelişimi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The city of Babylon is one of the most important city which is located in the Mesopotamia region. Nowadays, Babylon is located in the 100 km South of Baghdad. In the time of New Babylon Era, the city was the biggest city in the ancient world. This study cover the States which is dominate Babylon city in the first milennium B.C. and the building and public works of New Babylon kings. In the time of this period, the political activity of the states of command the Babylon city is expressed. Also public buildings of the Babylon, like the walls, palaces, temples and canals, are dealed. The written sources that belong to kings and archaeological informations deal with tohgether. Thus the development of the Babylon city is reveal.