Türkiye'de özel arşiv türü olarak bilet efemeraları
Ticket ephemeras as special archive type in Turkey
- Tez No: 552819
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH RUKANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Efemera, Biletler, Bilet Efemerası, Türkiye'de Efemera Bilinci, Ephemera, Tickets, Ticket's Ephemera, Ephemera Cognition in Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Dünyada teknoloji ilerledikçe tüm sektörlerde, sürekli değişimler, dönüşümler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Bu değişimlerden, arşivler de etkilenmektedir. Arşivler, yeni teknolojiler ve materyal türleriyle sürekli gelişmektedir. Efemera, bu gelişime yardımcı olan materyal türlerinden birisidir. Bu çalışmada; 'Türkiye'de Bilet Efemerası örneğinde', biletlerin özellikleri, gelişimleri, meslek içi ve/veya meslek dışı alanlardaki etkileri üzerinde durulmuştur. Üzerinde fazla akademik çalışma olmayan 'bilet efemerası' konusuna katkı sağlamak, çalışmanın başlıca amaçlarından birisidir. Biletlerin, efemera ile olan bağı detaylı şekilde incelenmiştir. Yurt dışı örnekleri de göz önüne alınarak efemeranın tarihsel gelişimi anlatılmıştır. Son olarak çalışma, var olan sistemi düzenleyici mahiyette öneriler ile bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As technology progresses in the world, there are continuous changes, transformations and developments in all sectors. From these changes, the archives are also affected. Archives are constantly evolving with new technologies and materials. One of the material types that helped this development is ephemera. In this study, 'in the case of ticket ephemeras in Turkey', the characteristics, developments of the tickets, internal and/or external effects of these tickets were discussed. Contributing to the 'ticket ephemera' issue, which does not have much academic work, is one of the main objectives of the study. The connection of tickets with ephemera has been examined in detail. The historical development of ephemera is explained by taking into consideration the examples from abroad. Finally, the study was completed with proposals of regulating the existing system.