Tüy materyalinden ses yalıtım amaçlı çokkatmanlı yapıların geliştirilmesi
Devoloping multi layered structures with from feather material for sound isolation purpose
  1. Tez No: 552836
  2. Yazar: MÜSLÜM EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİM PAŞAYEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Yalıtım Malzemeleri, Akustik Konfor, Çok Katmanlı Ses Yalıtım Malzemeleri, Ses Yutum Katsayısı, Ses İletim Kaybı, Tavuk Tüyü, Tavuk Tüyü Sapı (Rachis), Sound Insulation Materials, Acoustic Comfort, Multilayer Sound Insulation Materials, Sound Absorption Coefficient, Sound Transmission Loss, Chicken Feather, Chicken Feather Stem (Rachis)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
TÜY MATERYALİNDEN SES YALITIM AMAÇLI ÇOK KATMANLI YAPILARIN GELİŞTİRİLMESİ Müslüm EROL Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Haziran 2019 Danışman: Prof. Dr. Nazım PAŞAYEV ÖZET Hızla artan dünya nüfusu, gelişen teknoloji, dikey yönde mimari dolayısı ile kalabalık yaşam alanları, iş ve sosyal yaşamımızda giderek artan motorlu cihaz ve makine kullanım çeşitliliğine bağlı olarak insanlık her geçen gün daha fazla gürültüye maruz kalmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde fiziksel, fizyolojik ve psikolojik açıdan pek çok zararı olan ve iş veriminin düşmesinde de çok büyük etkisi olan gürültünün bertaraf edilmesi için farklı yapı ve performansta pek çok yalıtım materyalleri üretilmiştir. Tekstil esaslı çok katmanlı materyaller bunlar içinde önemli bir yer tutmaktadır. Atık halde bulunan tavuk tüyünden lif üretimi sırasında yan ürün olarak ortaya çıkan tüy sapı (TTS) materyali ve çeşitli bağlayıcı polimerler kullanılmak suretiyle ses yalıtım amaçlı kompozit yapıların üretimi ve ses yalıtım amacıyla kullanımını konu alan tez çalışmasında önemli bulgulara ulaşılmıştır. Tez kapsamında TTS materyalinin ve bu materyalden üretilmiş olan numunelerin yapısal, mekanik ve fiziksel özellikleri incelenmiş, üretim faktörlerinin bu yapıların akustik özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar cam yünü, taş yünü ve tekstil atıklarından üretilmiş keçe gibi geleneksel ses yalıtım malzemeleri ile kıyaslandığında yüksek akustik performansa sahip olduğunu ve atık haldeki bu tüylerden katma değeri yüksek malzemelerin üretilmesinin mümkün olabileceğini göstermiştir. Tez kapsamında geliştirilmiş kompozit yapıların farklı tekstil esaslı yapılarla desteklenmesi sonucu daha yüksek parametrelere sahip yalıtım malzemeleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DEVOLOPING MULTI LAYERED STRUCTURES WITH FROM FEATHER MATERIAL FOR SOUND ISOLATION PURPOSE Müslüm EROL Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences PhD Thesis, June 2019 Supervisor: Prof. Dr. Nazım PAŞAYEV ABSTRACT Due to the rapidly growing world population, the developing technology, the crowded living spaces due to vertical architecture, the increasing number of motor devices and machine usage in our business and social life, humanity is exposed to more noise every day. Many insulation materials have been produced in different structure and performance in order to eliminate the noise which has a great deal of physical, physiological and psychological damage on human health and a great effect on the decrease of work efficiency. Textile-based multi-layered materials have an important place among them. During the production of fiber from the waste chicken feather, important facts have been found in the thesis study on the production and use of soundproofing composite structures by using the chicken feather stem (CFS) and various binder polymers. In this thesis, structural, mechanical and physical properties of CFS material and samples were investigated and effects of production factors on acoustic properties of these structures were investigated. The results show that it has high acoustic performance compared to conventional sound insulation materials such as glass wool, rock wool and felt, and it is possible to produce high value added materials from these feathers. In the scope of the thesis, insulation materials with higher parameters have been obtained by supporting the composite structures with different textile-based structures.