Tiroid nodüllerinde shear wave elastografinin 2017 American College of Radiology Thyroid Imaging Reporting and Data System(TI-RADS) skorlaması ile karşılaştırılması ve ince iğne aspirasyon biyopsisi sonuçları ile korelasyonu
Comparison of shear wave elastography in thyroid nodules with 2017 American College of Radiology Thyroid Imaging Reporting and Data System (TI-RADS) score and correlation with fine needle aspiration biopsy results
- Tez No: 552868
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPEREN KAYALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, shear wave elastografi, TI-RADS, Thyroid nodules, shear wave elastography, TI-RADS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Tiroid nodüllerinin ayırıcı tanısında altın standart kabul edilen sitolojik veya histopatolojik analizleri referans kullanarak doku sertliğini ölçen Shear Wave Elastografi (SWE) ve 2017 ACR TI-RADS kriterleri arasındaki korelasyonu değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Mustafa Kemal Üniversite Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü'ne tiroid İİAB işlemi için yönlendirilen 115 hastada işlem yapılacak nodülün ultrasonografi ile TI-RADS kategorisi belirlendi ve SWE ölçümleri alındı.Ölçüm alınan nodüle İİAB yapıldı ve TI-RADS, SWE ve İİAB sonuçları değerlendirilip analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda tüm hastaların 53'ü benign ve 10'u malign olarak tanı aldı. 63 nodülün 19'u TI-RADS 3, 22'si TI-RADS 4 ve 22'si TI-RADS 5 kategorisindeydi. Malign-benign nodüllerarasında Emax'ın en iyi cut-off değeri 57,41 kPa olarak belirlendi (p=0,008). 57,41 kPa Emax değeri için sensitivite %90, spesifite %58 olarak hesaplandı. Çalışmamızda her nodülün TI-RADS kategorisine göre aldığı toplam puanlar incelendi. Benign tiroid nodüllerinde toplam puan 5,39±2,64, malign tiroid nodüllerinde 10,10±2,37 saptandı. Malign nodüllerinaldığı toplam puan, benign nodüllerin aldığı puandan istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,001). ROC eğrisi kullanılarak benign-malign ayrımında nodüllerin TI-RADS'a göre aldığı toplam puanın en iyi cut-off değeri 6,5 olarak belirlenmiştir (p=0,001). TI-RADS'a göre 6,5 puan değeri için sensitivite %100, spesifite %77 olarak hesaplandı. Sonuç: Malignite potansiyelini değerlendirip benign nodüllere uygulanan gereksiz biyopsi ve cerrahiyi azaltarak hem iş gücü kaybı hem de bu tür işlemlere bağlı gereksiz maliyeti azaltması açısından SWE ve TI-RADS kategorizasyonunun birlikte uygulanarak benign-malign ayrımına katkı sağlayacağını ve SWE'nin ilerleyen yıllarda geleneksel yöntemler arasında yerini alacağı düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to evaluate the correlation between shear wave Elastography (SWE) and 2017 ACR TI-RADS criteria using gold standard accepted cytological or histopathological analyses in the differential diagnosis of thyroid nodules. Materials and Methods:In 115 patients who were directed to the Interventional Radiology Department of Mustafa Kemal University Hospital for thyroid surgery, TI-RADS and TI-RADS measurements were determined by ultrasonography. The measurements were performed with IIAB and TI-RADS, SWE and IIAB results were evaluated and analyzed. Results: In our study 53 patients were diagnosed as benign and 10 were diagnosed as malignant. 19 of the 63 nodes were TI-RADS 3, 22 were TI-RADS 4 and 22 were TI-RADS 5. The best cut-off value of Emax was 57,41 kPa among malignant-benign nodules (p=0,008). Sensitivity was calculated as 90% for 57,41 kPA Emax and 58% for specificity. In our study, total scores of each nodule were evaluated according to the TI-RADS category. A total score of 5,39±2,64 was found in benign thyroid nodules, 10,10±2,37 were found in malignant thyroid nodules. Total scores of malignant nodules were found to be significantly higher than the scores of benign nodules (p=0,001). The best cut-off value of the total score of the nodules according to TI-RADS was 6,5 (p=0,001) in the benign-malignant distinction using the ROC curve. Sensitivity was 100%, specificity was 77% for the score of 6,5 according to TI-RADS. Conclusion:We believe that by evaluating the malignite potential and XI reducing the unnecessary biopsy and surgery applied to benign nodules, SWE and TI-RADS categorization will contribute to the benign-malignant differentiation and that Swe will be among the traditional methods in the coming years.