Serebral palsili hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 552869
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Etyoloji, serebral palsi, malnütrisyon, eşlik eden patolojiler, Etiology, cerebral palsy, malnutrition, concomitant pathologies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Polikliniğinde 2006 Ocak- 2018 Aralık tarihleri arasında SP tanısı alarak takip edilen hastaların demografik, etyolojik, klinik ve laboratuvar verilerinin ve eşlik eden problemlerin tespit edilmesi, uygulanan tedavi rejimleri ve yanıt oranlarının saptanması ile bozukluğun bölgemize özgü karakteristiklerini belirlemek ve literatür bilgileri ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Çocuk Nörolojisi kliniğinde Ocak 2016 - Aralık 2018 tarihleri arasında SP tanısı ile takipli 266 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalara ait demografik-etiyolojik veriler, ek sorunlar, MRG ve EEG bulguları ve antropometrik ölçümler kaydedildi. Bulgular: Hastalarımızın erkek/kız oranı 160/106(1,50) idi. En sık SP tipi %93,6 ile spastik tip, spastik alt tip olarak ise en sık %55,6 ile kuadriplejik SP olarak saptandı. Hastaların %48,4'ünde çeşitli prenatal risk faktörleri saptandı. Prenatal risk faktörlerinden çoğul gebelik 33 hastada mevcut idi. (%12,4) Gestasyonel yaş aralığı %59 matür, %39,1 prematüre, %1,9 postmatür olarak saptandı. Doğum şekli %53 sezeryan, %47 normal doğum şeklindeydi. Olguların %55,3'ünde perinatal asfiksi mevcuttu. Olgularımızın kranial MRG bulguları değerlendirildiğinde en sık bulgu PVL olarak tespit edildi(%31,2). Hastaların boya göre ağırlık yüzdesi, yaş grubu ve cinsiyet dağılımı Gomez-Waterlow Sınıflaması'na göre değerlendirildi. Hastaların malnütrisyon oranı %37,2 olarak tespit edildi. Sonuç: Serebral Palsi günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunudur. Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakımın yeterince iyi yapılması halinde SP olgularının sayısının azalması sağlanabilir. Ayrıca hamilelerin eğitimi ve özellikle daha önce zor doğum, düşük veya ölü doğum yapmış riskli gebelikler ile birinci doğumların mutlaka sağlık kuruluşlarında yapılması teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the demographic, etiologic, clinical and laboratory data and accompanying problems of the patients who were diagnosed as SP between January 2006 and December 2018 in Erciyes University Faculty of Medicine, Pediatric Neurology Clinic, and determined the treatment regimens and response rates. It is aimed to determine specific characteristics and compare with literature information. Material and Method: In this study, 266 patients with PAD who were diagnosed with CP in January 2016 - December 2018 were evaluated retrospectively. Demographic-etiologic data, additional problems, MRI and EEG findings and anthropometric measurements were recorded. Results: The male / female ratio of our patients was 160/106 (1. 50). The most common SP type was spastic type with 93. 6% and quadriplegic SP as spastic subtype with 55. 6%. Various prenatal risk factors were determined in 48. 4% of the patients. Prenatal risk factors included multiple pregnancies in 33 patients (12. 4%). The gestational age range was 59% mature, 39. 1% premature, 1. 9% postpartum. The rate of birth was 53% caesarean section and 47% normal delivery. 55. 3% had perinatal asphyxia. When the cranial MRI findings of our cases were evaluated, the most common findings were PVL (31. 2%). Age, weight and age distribution of the patients were evaluated according to Gomez-Waterlow Classification. Malnutrition rate of the patients was determined as 37. 2%. Conclusion: Cerebral Palsy is an important health problem in developed and developing countries. The number of cases of SP can be reduced if prenatal, postnatal and postnatal care are performed well enough. Pregnant women should also be encouraged to be educated in health care facilities, particularly those who had previously had difficult births, miscarriages, or stillbirths.