Tokat ili Kazova bölgesinde önemli bazı sebzelerin üretiminin ekonomik analizi
  1. Tez No: 55294
  2. Yazar: RÜŞTÜ YAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN KARKACIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cobb-Douglas üretim fonksiyonu, sebze yetiştiriciliği, üretim elastikiyeti, etkinlik katsayısı
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET TOKAT İLİ KAZOVA BÖLGESİNDE ÖNEMLİ BAZI SEBZELERİN ÜRETİMİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ Rüştü YAYAR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Bu çalışmada, Tokat İli Kazova Bölgesinde yoğun olarak sebze yetiştiriciliği yapan, 103 tarım işletmesine (1993-1994 üretim dönemi) ait, anket tekniği ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Cobb-Douglas tipi fonksiyonlarının kullanıldığı çalışmada girdi-çıktı (input-output) ilişkileri ortaya konulmuştur. Her bir ürün için elde edilen tahmin denklemine ait, üretim faktörlerinin üretim elastikiyetleri, fonksiyonun üretim elastikiyeti ve etkinlik katsayıları hesaplanmış ve yorumları yapılmıştır. Her bir ürünün üretimi üzerine etki eden en önemli değişkenler stepwise işlemi ile belirlenmiştir. Domates ve hıyar ürününde ölçeğe artan getiri, sink fasulyesi ve biber ürününde ise ölçeğe azalan getiri durumu belirlenmiştir. Bütün ürünlerde ekim alanının artırılmasıyla üretim artışı sağlanabileceği belirlenmiştir. Çapalama işgücü faktörünün; sink fasulyesi ve biberde az, hıyarda ise aşırı, azotlu gübrenin; domates ve hıyarda az, sırık fasulyesi ve biberde ise aşırı kullanıldığı tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT THE ECONOMETRIC ANALYSIS OF SOME IMPORTANT VEGETABLE YIELD IN KAZOVA DISTRICT OF TOKAT Rüştü YAYAR Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agriculture Economics Masters Thesis 1996,67 page Supervisor : Assoc.Prof.Dr. OsmanKARKACIER Jury : Prof.Dr. Ahmet ÖZÇELİK : Assoc.Prof.Dr. Kemal ESENGÜN : Assoc.Prof.Dr. Osman KARKACIER In this study, the data of 1993 - 1994 yield period of obtained from 103 agricultural establishments which produce vegetables intensively in Kazova district of Tokat city was used. The data was collected by making a survey. In this study Cobb-Douglas functions were used and input-output relations have been given. Production elasticities of production factors, production elasticity of he function and coefficient of efficiency that belong to estimation equation obtained for each product have been calculated and commented. The most important variables that affect the production of a product have been determined by using stepwise procedure. It has been found out that increasing returns to scale for tomatoes and cucumber products and diminishing returns to scale for climbing beans and pepper. It has been found out that the production will increase when plowing area increases. And also the tilling labor is lees for climbing beans and pepper is excessive for cucumber; Moreover; Nitrogen based fertilizer is used less for tomatoes and cucumber, but excessive for climbing beans and pepper. Key Words : Cobb -Douglas production function, vegetable production, production elasticity, efficiency coefficient.