Türkiye tarımındaki yapısal değişim ve toplumsal yapı üzerindeki etkilerinin Tokat ili Merkez ilçede seçilmiş dağ ve ova köylerinde karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 55297
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL ÇİVİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal yapı, Social Structure
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 364
Özet
Bu çalışmada, sadece yerleşim yeri itibarı ile farklı lıklar arzeden Tokat ili Merkez ilçeye bağlı rîag ve ova köy lerindeki toplumsal yapı ve bu yapı üzerine etki edebileceği düşünülen faktörler karşılaştırılarak incelenmeye çalışılmış tır. Bu amaçla önce Türkiye tarımındakı yapısal değişim ana hatları ile ortaya konulmuş ve bu kuramsal kısımdan sonra, araştırma alanındaki köylerin nasıl seçildiği, yönteminin ne olduğu, uygulanan tekniklerle birlikte uygulamanın nasıl ya pıldığı belirtilmiştir. Yöntem olarak _Khı-kare, t testi, var- yans analizi ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçları çeşitli alt başlıklar altında sunul muştur. Bu sonuçlara göre yerleşim yerlerinin vermiş olduğu avantajlar nedeni ile ova köylerinin toplumsal ve ekonomik yapı bakımından biraz daha kentsel yapıya dönüşme yolunda ol duğu, dağ köylerinin ise bir çok konuda geleneksel olma özel liğinden henüz kurtulamamış olduğu ve yavaş değişen bir yapı gösterdiği ortaya çıkmıştır. Araştırma alanındaki köy grupları, aile biçiminin olu şum şekli, eğitim, nüfus, göç, sosyal katılım, kitle iletişim araçlarından yararlanma, kooperatifleşme vb. konularda fark lılıklar göstermektedir. Toplumsal yapı üzerine etki eden faktörler bakımından da köy grupları arasında farklılıkların olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the social structure of mountain and plain villages of central county of Tokat province having a difference only in the respect of settlement place and factors which ars considered to have an effect on the social structure have been tried to investigate comparatively» For this purpose, first the structural, change in Turkish agriculture had been determined with its main lines and after this methodologic section how the villages on research area was determined, what the method was and how the survey was applied with their techniques were explained. The results of the research were presented under various subtitles» According to these results, that the plain villages are on the way of turning urban structure because of the advantages of settlement places but the mountain villages still in traditional structure in several sides and they represent a slow change have been determined» The village groups on the research area show differences in the respect of family form, education, population, migration, sociality, making use of the mass media, cooperation, etc» That there are differences between the village groups in the respect of factors having an effect on the social structure has been determined»