İşitme cihazı kullanımının erişkinlerde yaşam kalitesine etkisi ve cihaz kullanım sorunları
Use of hearing aid on the quality of life in adults and device usage problems
  1. Tez No: 553005
  2. Yazar: İDRİS VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: HHIA, IOI-HA, işitme cihazı, işitme kaybı, yaşam kalitesi, HHIA, IOI-HA, hearing loss, hearing aid, quality of life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İşitme Cihazı Kullanımının Erişkinlerde Yaşam Kalitesine Etkisi Ve Cihaz Kullanım Sorunları Bu araştırma, işitme cihazı kullanan erişkin kişilerde cihaz kullanımının yaşam kalitesine etkisi ve cihazın kullanımı sırasında karşılaştıkları sorunların neler olduğunun belirlenebilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamına Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Anabilim dalına başvuran ve odyolojik değerlendirmeleri yapılarak işitme cihazı kullanımı uygun görülen 47 yetişkin hasta alınmıştır. Hastaların %40,4'ü (n=19) kadın, %59,6'sı (n=28) erkektir. Bu hastaların yaş aralığı 40-88 yaş olup tüm hastaların yaş ortalaması 63,51±14,39 yaştır. Hastaların %65,9'un da farklı derecelerde bilateral sensörinöral işitme kaybı (SNİK) mevcuttur. Tek taraflı işitme kaybı olanların oranı az olup, mixt tip işitme kaybında olanların oranı %8,6, tek taraflı SNİK olanların oranı ise %10,63'dür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Erişkinler için İşitme Engellilik Envanteri HHIA (Hearing Handicap Inventory for Adults), İşitme Cihazları için Uluslararası Sonuç Envanteri IOI-HA (International Outcome Iventory for Hearing Aids) ve araştırmacı tarafından geliştirilen İşitme Cihazı Kullanım Sorunları anketi kullanılmıştır. HHIA anketi iki aşamalı olarak uygulanmıştır. HHIA anketi işitme cihazı kullanımı uygun görülenlere, cihaz kullanmaya başlanmadan önce ve kullanmaya başladıktan 3 ay sonra uygulanmıştır. Hastalara cihazı kullanmaya başladıktan 3 ay sonra IOI-HA anketi ve 6 ay sonra ise cihaz kullanım sorunlarını belirlemeye yönelik anket ugulanmıştır. Araştırma sonucunda, işitme kaybı olan tüm hastaların işitme kayıplarına bağlı olarak engellilik yaşadıkları ve bu engelliliğin işitme kaybının derecesine göre farklılaştığı, işitme cihazı kullanımı ile engellilik puanlarında azalma olduğu, işitme cihazı kullanımın tüm hastaların yaşam kalitelerini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Hastaların %63,83'ünün işitme cihazı kullanımına bağlı olarak; cihazın sık sık arızalanması, ötme sesi, kulağında tahriş ya da ağrı, cihazı takmakta zorlanma, cihazların pillerini değiştirirken zorlanma sorunlarından birini yaşadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Use of hearing aid on the quality of life in adults and device usage problems This research was conducted to determine the effect of device usage on the quality of life of adults using hearing aids and what problems they encounter when using the device. Forty-seven adult patients who applied to the branch of the Department of Otorhinolaryngology of the Yıldırım Beyazıt University and audiologic evaluations was performed and the use of hearing aids was deemed appropriate. 0.4% (n = 19) of the patients were female and 59.6% (n = 28) were male. The age range of patients is 40-88 years and the mean age of all patients is 63,51 ± 14,39 years. 65,9 % percent of patients have bilateral sensorineural hearing loss (SNHL) at different degrees. The proportion of those with unilateral hearing loss is low and the rate of those with mixt type hearing loss is 8,6% and that of unilateral SNHL is 10, 63%. In the study, Hearing Handicap Inventory for Adults (HHIA), International Outcome Iventory for Hearing Aids (IOI-HA) questionnaire and the problem of usage of hearing questionnaire as data collection tools were used. The HHIA questionnaire was administered in two stages. The HHIA was used before and after the use of the hearing aid was approved. HHIA questionnaire and IOI-HA questionnaire were applied for the second time after 3 months from the start of using this illness device. In this way, the patient has been provided with an assessment of the degree of satisfaction with the device used and the change in disability status depending on the device usage. Six months later, the problem of usage of hearing questionnaire was applied. The HHIA questionnaire was administered in two stages. The HHIA questionnaire was applied before the hearing aid was approved for use, 3 months after starting to use the device, and after using it. A questionnaire was applied to determine the OI-HA questionnaire 3 months after using the illness device and the device use problems after 6 months. As a result of the study that was determined that all patients with hearing loss had disability due to hearing loss, and that the disability varied according to the degree of hearing loss, the use of hearing aids and the decrease in disability scores, all patients affected their quality of life positively. 63.83% of the patients were found to have experienced to dependent on the use of hearing aids one of their problems on which were frequent malfunction of the device, chirping noise, irritation or pain in the ear, difficulty in wearing the device, difficulties in changing the batteries of the devices.