Fasciculus uncinatus anatomisi'nin difüzyon tensör görüntüleme ve fibril diseksiyonu yöntemleri ile araştırılması
Investigation of fasciculus uncinatus anatomy with diffusion tensor imaging and fibrile dissection methods
- Tez No: 553016
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN YURTTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fibril diseksiyonu, Difüzyon tensör görüntüleme, Serebral lateralizasyon, Fasciculus uncinatus, Fiber dissection, Diffusion tensor imaging, Cerebral lateralization, Fasciculus uncinatus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Fasciculus uncinatus (FU) bir beyaz cevher yapısı olup lobus temporalis ve lobus frontalis arasında bağlantı sağlayan lif demetidir. FU sağlıklı bireylerde hemispherium cerebri lateralizasyonu ile uyumlu olarak lateralizasyon göstermekte, şizofreni, epilepsi, antisosyal kişilik bozukluğu gibi patolojik durumlarda lateralizasyonda bozulma ve sağlıklı bireylerde bulunması gereken fizyolojik asimetride azalma gözlenmektedir. Kadavralarda ve sağlıklı bireylerin difüzyon tensör görüntülerinde (DTG) lateralizasyonun saptanması normal-anormal kriterleri için önemlidir. Bu çalışmada laterizasyonun metodolojik olarak kriterlerini detaylı bir şekilde irdelemek ve bu alanda yapılan klinik çalışmalara temel oluşturacak normal FU anatomisini tanımlamak amaçlanmıştır. Ege Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda yer alan 8 adet kadavra beyninde Klingler fibril diseksiyon metodu kullanılarak FU anatomisi ortaya konmuştur. Diğer yandan makroskobik beyin patolojisi bulunmayan 10 sağlıklı bireye ait difüzyon tensör beyin MR'ı üzerinden DTI Studio programı kullanılarak fibril traktografisi yapılmış, sağ ve sol beyin hemisferleri arasındaki anatomik farklılıklar incelenmiştir. FU kalınlıkları analizinde bir olgu haricinde sol hemisferlere ait FU kalınlıklarının sağ hemisferlere ait FU kalınlıklarından daha fazla olduğu saptanmıştır (p=0,03). FU'nun fraksiyonel anizotropi (FA) analizinde bir olgu haricinde sol hemisferlere ait FA değerleri sağ hemisferlere ait FA değerlerinden büyük olduğu saptanmıştır (p=0,009). Çalışmamızın verileri FU' un sola lateralizasyon gösterdiğini ortaya koymuştur. Çalışmamızda FU anatomisinin değerlendirilmesinde difüzyon tensör görüntüleme, traktografi haritasının çıkarılması ve modifiye Klingler diseksiyon yöntemlerinin birleştirilmiş olmasının elde edilen verilerin güvenirliğini arttırdığı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Fasciculus uncinatus is a white matter structure which is connecting lobus temporalis with lobus frontalis. Fasciculus uncinatus shows lateralization consistent with cerebral hemisphere lateralization in healthy subjects. The deterioration of lateralization is observed in pathological conditions such as schizophrenia, epilepsy and antisocial personality disorder. The detection of lateralization in cadaver and in DTI images of healthy individuals is important for normal-abnormal criteria. The aim of our study, is to investigate the methodological criteria of the lateralization and to define the normal fasciculus uncinatus anatomy in detail to constitute the basis for clinical studies in this area. Fasciculus uncinatus dissection was performed by using the Klingler fibrillary dissection method of 8 cadaver brains obtained from Ege University Anatomy Department. On the other hand, fibril tractography was performed with DTI Studio program on diffuse brain MR from 10 healthy subjects. Anatomical differences between the right and left brain hemispheres were examined. Fasciculus uncinatus thickness analysis showed that except for one case, the fasciculus uncinatus thicknesses of the left hemispheres were greater than the fasciculus uncinatus thicknesses of the right hemispheres (p=0,03). In fasciculus uncinatus fractional anisotropy (FA) analysis, except for one case, fasciculus uncinatus FA values of left hemispheres were found to be higher than fasciculus uncinatus FA values of right hemispheres (p=0,009). The data of our study revealed that fasciculus uncinatus shows left lateralization. In our study, we believe that the evaluation of the fasciculus uncinatus anatomy improves the reliability of the data obtained by diffusion tensor imaging, extraction of the tractography map, and the combination of modified Klingler dissection methods.