Bazal ganglıonların mıkrocerrahı ve ak madde dıseksıyonu ıle 3 boyutlu anatomısı
- Tez No: 863839
- Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN HAYRI KERTMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Bazal ganglionlar, mikrocerrahi, ak madde diseksiyonu, nöroanatomi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu tezin temel amacı, mikrocerrahi tekniklerinin bazal ganglionlar üzerindeki önemini ve nörolojik hastalıkların tedavisindeki etkilerini incelemektir. Bazal ganglionlar, motor kontrol, öğrenme, duygu ve karar verme gibi önemli işlevleri düzenleyen beyin yapılarıdır. Araştırma, bu yapıların anatomik analiziyle bağlayıp, mikrocerrahi tekniklerin bu kompleks yapıya erişimde oynadığı kritik rolü ve detaylı cerrahi yöntemlerin kullanımını ele alacaktır. Ayrıca, mikrocerrahinin nörolojik bozuklukları olan hastalarda yaşam kalitesini nasıl artırabileceği ve iyileşme süreçlerine nasıl katkıda bulunabileceği incelenecektir. Tez, mikrocerrahi alanındaki bilimsel ve klinik ilerlemeleri vurgulayarak, bazal ganglionlara yönelik cerrahi müdahalelerin nörolojik hastalıkların tedavisindeki rolünü anlamayı ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, 2023 Eylül'de Yeditepe Üniversitesi Nöroşirurji Laboratuvarı'nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, 10 adet insan beyninin serebral yarıküreleri, Klingler metoduna uygun olarak en az iki ay boyunca %10 formaldehit solüsyonunda sabitlenmiştir. Daha sonra, serebral yarıküreler en az iki hafta süreyle -15°C'de dondurulmuştur. Araştırma aşamasında, beyinler su içinde çözülüp, %70 alkol solüsyonunda oda sıcaklığında muhafaza edilmiştir. Diseksiyon sırasında, disektörler, pense, ahşap spatula ve cerrahi mikroskop gibi araçlar kullanılmıştır. Diseksiyon sonrası, serebral yarıküreler oda sıcaklığında %70 alkol içinde saklanmaya devam etmiştir. Analiz, serebral operkulum korunarak lateral tarafından medial tarafa doğru yapılmış, U-fiberlerin kaldırılması ile beyaz madde yolları açığa çıkarılmıştır. Diseksiyonun her evresindeki yapılar, üç boyutlu (3D) görüntüleme için tripod ve slider kullanılarak bir fotoğraf makinesi ile kaydedilmiştir. Bulgular: Diseksiyona diğer çalışmalardan farklı olarak lateral medial diseksiyon sonrası koronal kesit, axial kesit ve kesitsel diseksiyonları da yapılmıştır. Önce etrafındaki beyin yapıları dekortike edilerek kısa asosiasyon bağlantıları gösterilmiştir. Ardından kısa asosiaston lifleri kaldırılarak uzun asosiaston lifleri ile olan ilişkileri ve bu lifler aracılığıyla yaptıkları bağlantılar gösterilmiştir. İnsula dekortke edilerek ekstrem kapsül gösterilmiştir. Ekstrem kapsül kaldırıldıktan sonra eksternal kapsül, klastro kortikal lifler ve bu lifler ve uzantıları gösterilmiştir. Ardından putamen, globus pallidus, anterior komissür ve internal kapsül gibi derin berin yapılarına kadar inilerek her aşamada bağlantıları ortaya konulmuştur. U lifleri, süperior longitudinal fasikül, arkuat fasikül, inferior frontooksipital fasikül, ekstrem kapsül, eksternal kapsül, klastrokortikal lifler, internal kapsül, unsinat fasikül, ortaya konularak bazal ganglionlar ile olan ilişkileri gösterilmiştir. Ardından koronal ve axial kesitsel çalışmalar ile bazal ganglionların anatomik bağlantıları ortaya konulmuştur. Tartışma: Bu tez, bazal ganglionların mikrocerrahisi, 3D anatomisi ve ak madde diseksiyonunun önemini kapsamlı bir şekilde inceler. Mikrocerrahi tekniklerin gelişimi, nörocerrahların karmaşık beyin yapılarını daha iyi anlamalarını ve etkili tedavi yöntemleri geliştirmelerini sağlamıştır, bu da Parkinson hastalığı, Huntington hastalığı ve diğer hareket bozuklukları gibi durumlar için özellikle önemlidir. Ak madde diseksiyonu ve 3D görüntüleme teknikleri, cerrahi müdahalelerde daha hassas planlama yapılabilmesi için kritik öneme sahiptir. Ancak, bu tekniklerin hassasiyeti ve doğruluğu sınırlı olup, gelişmiş görüntüleme tekniklerinin maliyeti ve erişilebilirliği kullanımı kısıtlamaktadır. Gelecekte, yapay zeka, makine öğrenmesi, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin entegrasyonu, nörocerrahi uygulamalarında önemli ilerlemelere yol açabilir. Bu araştırmaların, nörolojik hastalıkların daha iyi anlaşılmasına ve tedavi edilmesine katkıda bulunarak, hastaların yaşam kalitesini artırması beklenmektedir. Sonuç: Bu tez, bazal ganglionların mikrocerrahisi, 3D anatomisi ve ak madde diseksiyonunun önemini detaylı bir şekilde incelerken, nörolojik cerrahi pratiğinde bu karmaşık yapıların anlaşılması ve tedavi edilmesinin kritik önemini vurgulamıştır. Mikrocerrahi ve 3D görüntüleme teknolojilerindeki ilerlemeler, nörocerrahların daha etkili tedaviler gerçekleştirmelerini sağlamıştır, özellikle hareket bozuklukları tedavisinde ak madde diseksiyonunun önemi üzerinde durulmuştur. Tekniklerin maliyeti ve erişilebilirliği gibi sınırlamalar olmasına rağmen, gelecekteki teknolojik ilerlemeler, cerrahi simülasyon ve planlamaların hassasiyetini artırabilir ve cerrahların eğitiminde yeni yöntemlerin kullanılmasını sağlayabilir. Bu çalışma, nörolojik hastalıkların anlaşılması ve tedavisine önemli katkılar sunmuş olup, ilerideki araştırmalar için zengin bir alan sunmaktadır, bu da hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve nörolojik cerrahi pratiğini geliştirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary objective of this thesis is to examine the significance of microsurgical techniques on the bazal ganglia and their effects on the treatment of neurological diseases. The bazal ganglia are brain structures that regulate critical functions such as motor control, learning, emotion, and decision-making. The research will begin with an anatomical analysis of these structures, highlighting the critical role that microsurgical techniques play in accessing this complex area and the use of detailed surgical methods. Furthermore, the thesis will investigate how microsurgery can improve the quality of life for patients with neurological disorders and contribute to the recovery process. By emphasizing the scientific and clinical advancements in the field of microsurgery, this thesis aims to deepen and develop the understanding of the role of surgical interventions targeting the bazal ganglia in the treatment of neurological diseases. Materials and Methods: This research was conducted in September 2023 at the Yeditepe University Neurosurgery Laboratory. The study involved fixing 10 human cerebral hemispheres in a 10% formaldehyde solution for at least two months, in accordance with the Klingler method. Subsequently, the cerebral hemispheres were frozen at -15°C for at least two weeks. During the research phase, the brains were thawed in water and then preserved at room temperature in a 70% alcohol solution. Dissection tools such as dissectors, forceps, wooden spatulas, and a surgical microscope were utilized. After dissection, the cerebral hemispheres continued to be stored at room temperature in 70% alcohol. The analysis was conducted from the lateral to the medial side, preserving the cerebral operculum and revealing the white matter pathways by removing the U-fibers. The structures at each stage of dissection were documented using a camera set up with a tripod and slider for threedimensional (3D) imaging. Results: In this study, differing from other works, dissections included coronal and axial sections as well as sectional dissections following the lateral to medial dissection. Initially, surrounding brain structures were decorticated to reveal short association connections. Then, by removing the short association fibers, the relationships with long association fibers and the connections made through these fibers were demonstrated. The insula was decorticated to display the extreme capsule. After removing the extreme capsule, the external capsule, claustrocortical fibers, and their extensions were shown. Subsequently, a deep dive into brain structures such as the putamen, globus pallidus, anterior commissure, and internal capsule was conducted, revealing their connections at each stage. U-fibers, the superior longitudinal fasciculus, arcuate fasciculus, inferior fronto-occipital fasciculus, extreme capsule, external capsule, claustrocortical fibers, internal capsule, and uncinate fasciculus were identified, illustrating their relationships with the bazal ganglia. Following this, coronal and axial sectional studies further exposed the anatomical connections of the bazal ganglia. Discussion: This thesis comprehensively examines the importance of microsurgery, 3D anatomy, and white matter dissection of the bazal ganglia. The advancement of microsurgical techniques has enabled neurosurgeons to better understand complex brain structures and develop effective treatment methods, which is particularly significant for conditions such as Parkinson's disease, Huntington's disease, and other movement disorders. White matter dissection and 3D imaging techniques are crucial for allowing more precise planning in surgical interventions. However, the precision and accuracy of these techniques are limited, and the cost and accessibility of advanced imaging techniques restrict their use. In the future, the integration of technologies such as artificial intelligence, machine learning, virtual reality, and augmented reality could lead to significant advancements in neurosurgical practices. These research efforts are expected to contribute to a better understanding and treatment of neurological diseases, thereby improving patients' quality of life. Conclusion: This thesis provides a detailed examination of the importance of microsurgery, 3D anatomy, and white matter dissection of the bazal ganglia, highlighting the critical importance of understanding and treating these complex structures in neurological surgical practice. Advances in microsurgery and 3D imaging technologies have enabled neurosurgeons to perform more effective treatments, with a particular emphasis on the importance of white matter dissection in the treatment of movement disorders. Despite limitations such as the cost and accessibility of these techniques, future technological advancements could enhance the precision of surgical simulations and planning, and introduce new methods in surgical education. This work contributes significantly to the understanding and treatment of neurological diseases, offering a rich area for future research that could improve patient quality of life and advance neurological surgical practices. Keyworld: Bazal ganglia, microsurgery, white matter dissection, and neuroanatomy