I. Alâeddin Keykubad Dönemi Türkiye Selçukluları-Eyyubi münasebetleri
I. Alâeddin Keykubad Period Of Turkey Seljuks-Ayyubids Relations
  1. Tez No: 553029
  2. Yazar: SEÇİL KÖSALİ MUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: I. Alâeddin Keykubad, Eyyûbîler, Siyasi ve Sosyo-Kültürel İlişkiler, Türkiye Selçukluları, I. Alâeddin Keykubad, Ayyubids, Political and Social-Culturel Relations, Turkey Seljuks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
1220 yılında Türkiye Selçuklu tahtına geçen I. Alâeddin Keykubad, Anadolu'da kurulan Türk birliğini kalıcı hale getirmek amacıyla politikasını komşu devletlerle siyasi, iktisadi ve sosyo-kültürel ilişkiler kurma üzerine inşa etmiştir. Bu devletlerden biri de Selçuklulara tâbi olup, Zengîler'in geleneğinden gelen ve İmâdüddin Zengî'nin 1174 yılında ölümü üzerine oluşan otorite boşluğundan istifade eden Selâhaddîn Eyyûbî tarafından Mısır'da kurulan Eyyûbîlerdir. I. Alâeddin Keykubad Dönemi'nde Türkiye Selçukluları-Eyyûbîler arasındaki ilişkiler, ortak düşmanlara karşı oluşturulan ittifaklar, iki devletin hanedan üyeleri arasındaki saltanat mücadelelerinde karşı taraftan talep edilen yardımlar ve iltica talepleri ve stratejik öneme haiz yerlere hâkim olabilmek için doğrudan kurulan temaslar, ayrıca iki devlet arasındaki münasebetlerde önemli bir unsur olan evlilikler ve ticari ilişkiler çerçevesinde şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
I. Alâeddin Keykubad who ascended Turkey Seljuk throne in 1220 built his policy around the idea that he would have a social, political, cultural and financial relation with nearby states with the aim of making Turkish union founded in Anatolia permanent. One of these states is Ayyubids founded in Egypt by Selâhaddîn Eyyübi who came from Zengis' tradition, subjected to Seljuks and taking advantage of the authority gap thanks to Imadeddin Zengis' death in 1174. During I. Alâeddin Keykubat's sovereignty, the relationship between Turkey Seljuks and Ayyubids took shape around alliances against common enemies, aids requested for throne struggle of two states' dynasty members, making contacts for dominating areas that have strategic importance, commercial relations and marriages which were highly important factor for the relationship of two states.