Dört kare yazma yönteminin ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri üzerine etkisi
The effect of four square writing method on written expression skills of 5th grade students
  1. Tez No: 553048
  2. Yazar: SERKAN KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dört Kare Yazma Yöntemi, yazılı anlatım, yazma, yazma becerisi, Four Square Writing Method, written expression, writing, writing skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmada Dört Kare Yazma Yönteminin 5. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri üzerine etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 2018-2019 eğitim- öğretim döneminde Zonguldak ili Alaplı ilçesi Çatak Ortaokulu 5. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. A şubesi (15 kişi) deney grubu, B şubesi (12 kişi) kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubuna Dört Kare Yazma Yöntemi, kontrol grubuna Türkçe Dersi Öğretim Programı'na uygun yazma teknikleri uygulanmıştır. Uygulama 12 hafta boyunca araştırmacı tarafından devam ettirilmiştir. Araştırmada veri elde etmek için İkna Edici Yazıları Değerlendirme Aracı ve Yazılı Anlatım Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen veriler t- testi kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar şu şekildedir: DKYY'nin uygulandığı deney grubunun ikna edici metin yazma ön test ve son test puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir. Geleneksel yazma yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubunun ikna edici metin yazma ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. DKYY'nin uygulandığı deney grubu ile geleneksel yazma yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubunun ikna edici metin yazma son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. DKYY'nin uygulandığı deney grubunun bilgilendirici metin yazma ön test ve son test puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir. Geleneksel yazma yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubunun bilgilendirici metin yazma ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. DKYY'nin uygulandığı deney grubu ile geleneksel yazma yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubunun bilgilendirici metin yazma son test ix puanları arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar DKYY'nin 5. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerini geliştirmede etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it has been analyzed that whether Four Square Writing Method has an effect upon 5th grade students' written espression skills. The sample of the study consists of 5th grade students who are attending Çatak Secondary School in Alaplı district of Zonguldak province in the academic year of 2018-2019. Class A (15 people) was determined as experimental group, Class B (12 people)was determined as control group. Four Square Writing Method was applied to experimental group, Writing Techniques According to Turkish Curriculum were applied to control group. The practice was continued by the researcher during 12 weeks. A measuring tool of persuasive writing and assessment scale for written work were used in order to acquire data. At the end of the research, acquiered data was analyzed by using t- test. The results obtained in the study are as follows: The results obtained in the study are as follows: It was observed that there was a statistically significant difference between persuasive text writing pre-test and post-test scores of experimental group to whom four square writing method was applied. No significant difference was found between persuasive text writing pre-test and post-test scores of control group to whom traditional writing methods were applied. It was found that there was a significant difference between persuasive text writing pre-test and post-test scores of experimental group to whom four square writing method was applied and control groups to whom traditional writing methods were applied. It was observed that there was a statistically significant difference between informative text writing pre-test and post-test scores of experimental group to whom four square writing method was applied. No significant difference was found between informative text writing pre-test and post-test scores of control group to whom traditional writing methods were xi applied. It was found that there was a significant difference between informative text writing pre-test and post-test scores of experimental group to whom four square writing method was applied and control groups to whom traditional writing methods were applied. These results reveal the effect of four square writing method upon students' written expression skills.