Determining factors that affect online shopping intention in business to consumer (B2C) markets in terms of consumer trust
Tüketici pazarlarında online satınalma tutumu üzerine etki eden faktörlerin tüketici güveni bağlamında incelenmesi
  1. Tez No: 553073
  2. Yazar: GUNEL UMAYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ÖRS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: e-ticaret, tüketici pazarları, tüketici güveni, güven-gizlilik, web sitesi kalitesi, tüketici yorumları, web sitesi ünü, e-commerce, B2C, consumer trust, privacy/security, website quality, online consumer review OCR, website reputation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Günümüzde ilerleyen teknolojik gelişimler, üreticilerin tüketicileri ile sanal bir ortamda alış-veriş işlemini gerçekleştirmesini sağlamaktadır. E-ticaret adı verilen bu hususun hem üreticiye hem de tüketiciye sayısız faydası bulunmaktadır. Tüketiciler için temel olarak daha uygun fiyatlara, zaman tasarrufu sağlayacak şekilde alışveriş yapma imkanı sunan e-ticaret, popüleritesini günden güne arttırmaktadır. Buna rağmen, tüketicilerin online satınalma yapması önünde bazı engeller de söz konusudur. İlgili çalışmada, tüketicilerin online satınalma tutumu üzerine etki eden faktörler, güven unsuru bağlamında incelenmiş ve web sitesi kalitesi, güvenlik-gizlilik, tüketici yorumları, web sitesi saygınlığı (ünü) değişkenlerinin, tüketici güveni bağlamında online satınalma tutumuna etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın bulguları, çalışma modelinde incelenen tüm değişkenlerin, tüketici güveni bağlamında, tüketicinin online satınalma tutumuna etki ettiğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla e-ticarete yönelen pek çok firmanın, tüketicinin e-ortamda alışveriş yapması önündeki engelleri kaldırabilmek için, kaliteli ve güvenli bir web sitesi kurması, web sitesinde tüketici yorumlarına yer vermesi, tüketicinin online satınalma yaparken kişisel ve kredi kartı bilgilerini koruyacak bir site alt yapısı oluşturmasının önemi ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological advances of today enable producers to carry out shopping operations with their consumers on a virtual platform. This so called e-commerce has countless benefits for both producers and consumers at the same time. E-commerce, which provides consumers with the opportunity of shopping for a constitutively reasonable price and saving of time, is increasing its popularity from day to day. Despite this, there are also certain obstacles for consumers regarding online purchasing. In the given study, factors that influence consumers' attitude on online purchasing have been examined within the context of confidence element. In addition to this, the effect of variables of website quality, safety/privacy, consumer reviews and website reputation on the attitude of online purchasing in the context of consumer trust has been studied. The findings of the study reveal that all the variables that were examined in the working model affect the online purchasing attitude of consumers within the context of consumer confidence. This suggests the importance of businesses heading for e-commerce, building a quality and safe website, giving place to consumer reviews in the website and establishing a website basis that can protect consumers' personal and credit card information while shopping online in order to eliminate the barriers that consumers can face when trading in a virtual environment.