Türkiye'de cari işlemler açığının ekonomik büyüme üzerine etkileri (2006-2016)
The impact on economic growth of the current account deficit in Turkey (2006-2016)
- Tez No: 553083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEK ASLI CİNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cari İşlemler Açığı, Ekonomik Büyüme, Dış Ticaret Açığı, Döviz Kuru, Bütçe Açıkları, Account Deficit, Economic Growth, Trade Deficit, Exchange Rates, Budget Deficits
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye ekonomisini yakından ilgilendiren cari işlemler açığı ekonominin önemli faktörlerinden ve ekonomik krizlerin meydana gelmesine neden olan göstergelerden biridir. Türkiye'de cari işlemler açığına neden olan faktörler arasında ekonomik büyüme, tasarruf ve yatırımlar, enerjide dışa bağımlılık, dış ticaret açığı, döviz kuru, bütçe açıkları, dış borç stoku, işsizlik oranı, Türk Lirasının aşırı değerlenmesi gibi birçok etken sayılabilir. Türkiye ekonomisini yakından ilgilendiren cari işlemler açığı ekonominin önemli faktörlerinden ve ekonomik krizlerin meydana gelmesine neden olan göstergelerden biridir. Türkiye'de cari işlemler açığına neden olan faktörler arasında ekonomik büyüme, tasarruf ve yatırımlar, enerjide dışa bağımlılık, dış ticaret açığı, döviz kuru, bütçe açıkları, dış borç stoku, işsizlik oranı, Türk Lirasının aşırı değerlenmesi gibi birçok etken sayılabilir. Cari işlemler açığı ve ekonomik büyüme ülke ekonomilerinin dikkatle üzerinde durdukları konular arasında yer almaktadır. Çalışmada ekonomik dengeyi bozan makroekonomik göstergeleri tespit edebilmek ve etkilerini azaltabilmek için gerekli incelemelerde bulunulmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 2006-2016 döneminde cari açık ve ekonomik büyümede meydana gelen değişmeleri göstermek, cari açık ve büyüme arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Aynı zamanda Türkiye'de cari işlemler açığına neden olan faktörlere yönelik çözüm önerilerinde bulunmaktır. 2006-2016 yılları arasındaki yıllık verilerden yararlanılarak tablolar oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılan verilere TUİK, Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinden ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey's account deficit is not only connected to its economy, but one of the most important factors causing economic crises. Indicators that cause the current account deficit in Turkey include economic growth, savings and investments, the dependence on foreign energy sources, the trade deficit, exchange rates, the budget deficit, external debts, the unemployment rate and the overvaluation of the Turkish Lira. Due to their influence on a country's economy, account deficits and economic growth are among the most discussed issues in a country. In the present study, macroeconomic indicators that worsen the economic equilibrium are determined in order to reduce their impact on the economy. The study aims at presenting the changes in the current account deficit and economic growth in Turkey between 2006 and 2016 and illustrates their interdependency. At the same time, approaches to decrease the factors that cause Turkey's account deficit are presented and discussed. For this purpose, charts representing annual data taken from sources like TUIK, the Central Bank and the Ministry of Treasury and Finance have been used.