V-kayışlarının otomatik soğutulmasının araştırılması
Investigation of the automatic cooling of thev-belts
  1. Tez No: 553106
  2. Yazar: HİŞAM GORBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: V-kayış, V-kayış kasnak mekanizması, V-kayış soğutması, V-belt, V-belt driving mechanism, V-belt cooling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Araştırmanın yapılabilmesi için; önce bir proje hazırlandı, Hazırlanan bu projede; kayış ve kasnakların pratik değişimleri ile devir sayılarının değiştirilmesinin rahatlıkla sağlanması göz önüne alındı. Burada, devir sayısının istenilen değerde olması için tahrik edilen kasnağın alnına bir devir ölçme aleti yerleştirildi. Elektrik motoru 220 Volt seçilerek, devir sayısı bir reosta ile değiştirildi. Bu hazırlıklardan sonra merkezlerine yerleştirilen düzve eğik kanatçıklara sahip kasnaklar hazırlanarak deneyin yapılmasına olanak sağlandı. Deney; 4000, 8000, 16000, 32000 ve 64000 toplam devirlerde kasnaklar döndürüldü ve bu devirler sonunda hem kasnaklar hem de kayışlar üzerinde belirlenen noktadan infrared lazer termometre ile sıcaklıklar ölçüldü. Ayrıca her deney üç defa tekrarlanarak elde edilen sonuçların ortalaması alındı. Bunun dışında da uygulanan her devir sayısından sonra, kasnaklardaki kaymalar takometre ile ölçülerek tespit edildi. Elde edelin sonuçlar; önceki araştırmalarla karşılaştırılarak araştırma sonuçlandırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, first of all, a project was prepared in order to enable the investigation of this study. By practically changeable belt and pulleys, it was considered that rotation speed will be made possible easily. A tachometer was placed on the face of the driven pulley. By selecting a 220 Volt electrical motor, rotation speed was changed via a rheostat. After these preparations, by manufacturing pulleys which have flatand inclined blades mounted on the center of them enable to conduct experiments. Pulleys are going to be turned at 4000, 8000, 16000, 32000 and 64000 rotation speeds in total and at end of these revolutions, temperetaures at specified point on both pulleys and belts are going to be measured by using infrared laser thermometer. In addition, every experiment is going to be performed three times and then the average of the results obtained from experiments is going to be found. Apart from this, after applying every rotation speed, the slides of the pulleys was determined by measuring with the tachometer. By comparing the results obtained from this study with previous studies, this study was completed.