Palmiye bitkisinin (Washingtonia spp.) yaprak sapının sakkarifikasyonuna fiziksel ve kimyasal ön işlemlerin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of physical and chemical pretreatment processes on the saccharification of palm leaf stalk
  1. Tez No: 553110
  2. Yazar: SONER YURTDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ MAZMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Bitki Atıkları, Biyokütle, Şekerleşme, Palmiye (Washingtonia spp.), Şeker, Agricultural Plant Waste, Biomass, Saccharification, Palm (Washingtonia spp.), Sugar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada palmiye yaprak sapından (Washingtonia spp.) fiziksel ve kimyasal önişlemler ile şeker eldesi amaçlanmıştır. Boyut, temas süresi, sıcaklık, basınç, çözücü türü (distile su, asit, baz) gibi faktörlerin etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonunda 4 farklı boyuttan (20-35-50-100 mesh) 100 mesh boyuta sahip örneklerde yüksek şeker konsantrasyonuna ulaşılmıştır. Farklı sıcaklıklarda (40, 60, 70 °C) gerçekleştirilen deneylerde en yüksek şekerleşme 60 °C sıcaklıkta 120. dakikada distile su içeren ortamlarda 0,255 g/L ve H2SO4 asit çözeltisi içinde 0,269 g/L olarak kaydedilmiştir. Bazik ortamların şeker çözünürlüğü üzerine etkisi olmadığı saptanmıştır. Basınç altında (1 atm, 121 °C) yapılan çalışmalarda şeker oranı 0,1 M H2SO4 içeren ortamlarda 1,291 g/L ve distile su içeren ortamlarda 1,267 g/L seviyelerine ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to obtain sugar with Palm leaf stalk (Washingtonia spp.) by physical and chemical pretreatment. In the study, palm leaf stalk was used as raw material. The effects of factors such as size, contact time, temperature, pressure, distilled water, acid and base were investigated. At the end of the study, high sugar concentration was reached in the samples having a size of 100 mesh in 4 different sizes (20, 35, 50, 100 mesh). In the experiments carried out at different temperatures (40, 60, 70 °C), the highest sugar content was recorded at 60 ° C and 120. minute as 0.255 g / L in distilled water and 0.269 g / L in H2SO4 acid solution. Basic media had no effect on sugar solubility. Under pressure (1 atm, 121 °C), the sugar content reached to 1.267 g / L for 0.1 M H2SO4 and 1.291 g / L for distilled water.