Melez Tilapiaların (Oreochromis niloticus x O. aureus) Taurine destekliyemlerle beslenmesinin büyüme performansına ve vücut besin bileşenleriüzerine etkileri
Effects of dietary tauri̇n on growthperformance of hybrid tilapia (Oreochromis niloticus x O. aureus) fingerling undergreenhouse conditions
- Tez No: 553121
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT DİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Taurin, Melez Tilapia, Yetiştiricilik, Taurine, Hybrid Tilapia, Aquaculture, Fish nutrition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Taurin, bazı diyet tipleri için, özellikle de diyetlerinde balık unu seviyeleri düşük olduğu şartlarda dışarıdan alınması gereklidir. Taurin takviyesi henüz hibrit tilapialarda (Oreochromis niloticus x O. aureus) henüz değerlendirilmemiştir. Bu çalışmada melez tilapia yavrularının (Oreochromis niloticus x O.aureus) farklı oranlarda taurin desteğiyle beslenmesi sonucunda, büyüme parametreleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Balıklar (2,15 ± 0,01 g), beslemede 0% (kontrol), 5, 10 ve 15g/kg taurin konsantrasyonlarına sahip yemle beslenen dört deney grubuna ayrılmış ve doyana kadar 90 gün boyunca beslenmiştir. Deneysel beslenme periyodunun sonunda, en yüksek seviyede (15g/kg) taurin takviyeli grubun balıkları (34,41 ± 1,90g), diğer bütün gruplardaki balıklarla karşılaştırıldığında daha yüksek canlı ağırlık kazancına ulaştıkları görülmüştür (P0,05). Sonuç olarak, yavru melez tilapiaların daha iyi büyümeleri için beslemede yemlerine 15 g/kg taurinin takviyesi önerilebilir görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Taurine is a prerequisite for certain dietary types, especially when reducing fish meal levels in their diet. Taurine supplementation has not yet been evaluated in the hybrid tilapia (Oreochromis niloticus x O. aureus). In this study, the effect of taurine supplementation on hybrid tilapia growth parameters was investigated. Fish (2.15 ± 0.01 g) were fed into four experimental groups fed by feed with taurine concentrations of 0% (control), 5, 10 and 15g / kg in the feed and fed for 90 days until satiation. At the end of the experimental feeding period, the highest (15g / kg) taurine-supplemented group fish (34.41 ± 1.90g) were found to have higher live 6 weight gain compared to the fish in all other groups (P 0.05). As a result, it can be suggested that 15 g/kg taurine supplementation may be offered to feeds in nutrition for better growth of the offspring hybrid tilapia.