Zonguldak ilinde köçeklik geleneği üzerine bir araştırma
A research on the köçeklik tradition in Zonguldak province
  1. Tez No: 553177
  2. Yazar: ERKUT ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL BANU DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Köçeklik, Zonguldak'ta Köçeklik, Köçeklik Geleneğinin İcra Yerleri, Kocek, Kocek Tradition in Zonguldak, Places of Kocek Tradition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kültürle alakalı yapılan tanımlardan hareketle, kültürlerin bölgelere ve yörelere göre farklılık gösterdiği anlaşılır. Kültürün bölgeler ve yörelere göre farklılık göstermesiyle farklı gelenek ve görenekler insanlar tarafından ortaya konulmuştur. Her bölgenin kendine özgü gelenek ve görenekleri olduğu da anlaşılmaktadır. Türk kültürü İslamiyete geçişle birlikte yeni gelenekler ortaya konulduğu görülmüştür. Buradan da anlaşılacağı üzerine her yörenin kendine özgü gelenek, görenek ve adetleri bulunmaktadır. Bölgelere ve yörelere göre farklılığı ortaya koyan unsur ise kültürdür. Köçeklik geleneği ise Batı Karadeniz kesiminin yaşayan kültür değerlerinden sadece biridir. Köçek, erkeğin kadın kılığına girerek, müzik eşliğinde oynayarak, bunu meslek haline getirmiş erkektir. Osmanlı zamanında köçek yetiştirilirken oldukça meşakkatli olduğu anlaşılırken Cumhuriyet döneminde köçeklik mesleğini icra eden kişilerin bu kadar zorluk çekmediği de ortaya konulmuştur. Osmanlı zamanında Köçeklik geleneğini gayrimüslimler yaparken ilerleyen yıllarda böyle bir ayrımın ortadan kalktığı görülmektedir. Bu çalışmada halk bilimi araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Bu yöntem ve teknikler sayesinde elde edilen bilgiler işlenerek ortaya bir sonuç çıkarılmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde Zonguldak ilindeki köçeklerin nasıl yetiştiği, bu mesleği nerelerde icra ettiği ve de Zonguldak halkının köçeklere bakış açısı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is possible to understand from the very definition of culture that cultures vary by the regions and locations, leading to the creation of different traditions in different places. Turkish culture also produced new traditions following the Turks' conversion to Islam. It is understood from the above that every region has unique traditions and different interpretations of the culture. The kocek tradition is only one of the living traditions that is unique to the Black Sea region. Kocek is the male dancer dressed as female, playing, singing and dancing in women's clothes. It's been more difficult to raise koceks at Ottomans' times, although kocek profession has reportedly become easier after the Republic. Although non-Muslims performed most of the kocek tradition at Ottomans' times; the distinction between Muslims and non-Muslims disappeared in time. Ethnology research methods and techniques are used in this study. The information obtained in the due process is attempted to be examined. This study attempts to shed light on the kocek tradition in Zonguldak city, investigating how they are raised, how and where kocek performances are held, and how they are viewed by the people of Zonguldak.