Türkmen Türkçesinin sağlıkla ilgili söz varlığı
Vocabulary of Turkmen Turkish which is related to the health
- Tez No: 553180
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türkmenler, Türkmen Türkçesi, söz varlığı, Türkmen Türkçesinin söz varlığı, Türkmen Türkçesinin sağlıkla ilgili söz varlığı, Turkmens, Turkmen Turkish, vocabulary, Turkmen Turkish vocabulary, Vocabulary of Turkmen Turkish which is related to the health
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Türkmenler Oğuz boyundandır. Türkmenlerin büyük çoğunluğu Türkmenistan Cumhuriyetinde olmak üzere Özbekistan'da, Tacikistan'da, Kazakistan'da, Afganistan'da ve İran'da yaşamaktadır. Türkmen Türkçesi, içerisinde Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Gagavuz Türkçesinin de bulunduğu Güney batı (Oğuz) Türkçesinin doğu kolunu temsil eder. Söz varlığı, bir dildeki sözlerin bütünü, söz hazinesi anlamına gelir. Ancak Söz varlığını oluşturan sadece o dilin kelimeleri değildir. Dildeki deyimleri, atasözleri, kalıp sözleri, terimleri ve çeşitli anlatım kalıplarını da saymamız gerekir. Türkmen Türkçesinin söz varlığının çoğunluğunu Türkçe kökenli kelimeler oluşturur. Ancak tarihi süreçte Moğolca, Arapça, Farsça ve Rusçadan alınan kelimeler Türkmen Türkçesinin söz varlığına girmiştir. Bilindiği gibi sağlık, bir insanın hasta veya sakat olmaması değil, fiziksel ve ruhsal yönden de iyi olma halidir. Hayatı güzel yaşamanın bir şartı da sağlıklı olmaktır. Biz de tezimizde Türkmen Türkçesinin sağlıkla ilgili söz varlığını tespit etmeye çalıştık. Tezimizin hazırlama sürecinde Türkmen Türkçesinin sözlükleri, deyim sözlükleri ve atasözü sözlükleri taranmış, sağlıkla ilgili söz varlığı ögeleri tespit edilmiştir. Tezimiz, Söz Varlığı, Türkmen Türkçesinin söz varlığı ve Türkmen Türkçesinin Sağlıkla İlgili Söz varlığı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkmens are origin of Oghuz which is one of the Turkic ethnic groups. The vast majority of Turkmens live in Republic of Turkmenistan, but there are also minorities live in Uzbekistan, Tajikistan, Kazakhstan, Afghanistan and Iran. Turkmen Turkish, as a language, is a member of the east branch of the South West (Oghuz) Turkish Language as well as Turkish(Istanbul Turkish), Azeri Turkish and Gagauz Turkish. Vocabulary means thesaurus and all the words that exist in a particular language. Vocabulary not only consist of words but also idioms, proverbs, slogans, terms and turn of phrases. Vocabulary of Turkmen Turkish mostly comprises Turkish origin words but it can be clearly seen the influence of mongol, arabic, farsi and russian in historical period of Turkmen Turkish. It is a well-known fact that being healthy is not only physical but also mental well being. Being healthy is one of the condition of a good life. In this study we tried to reveal the vocabulary of Turkmen Turkish which is related to the health. Turkmen Turkish vocabularies, idiom vocabularies and proverb vocabularies are investigated during this process. Thesis, vocabulary consist of two parts as Vocabulary of Turkmen Turkish and Vocabulary of Turkmen Turkish which is related to health