Iraklı Türkmen şair Adnan Kasapoğlu'nun şiirleri üzerine bir inceleme (Yapı, tema ve modern Türk şiirinin etkisi)
A study on the poetry of the Iraqi Türkmen poet Adnan Kasapoğlu (Structure, theme and the effect of modern Turkish poetry)
- Tez No: 725514
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT KARAGÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Irak Türkmenleri, Türkmen Edebiyatı, Türkçe, Modern Türk şiiri, Horyat, Iraqi Turkmen, Turkmen Literature, Turkish, Turkish poetry, Khoryat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, Iraklı çağdaş Türkmen şair Adnan Kasapoğlu'nun şiirlerini izlek ve yapı bakımından inceleyerek bu şiirlerdeki modern Türk şiirinin etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Anadilde eğitim görme fırsatına sahip olamayan pek çok Iraklı Türkmen şairler için Türkiye'deki yazarları takip edip kendi şiirlerini kurmaya çalışmaları aynı zamanda onların anadilde eğitim yolu olmuştur. Şairin en önemli becerilerinden biri dil becerisidir, Kasapoğlu da Türkiye Türkçesini kitap ve sözlüklerden öğrenmiş, şiirlerini yazarken düzgün bir Türkçe kullanarak kaleme almaya çalışmıştır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde şairin hayatı, edebî şahsiyeti ve hakkındaki değerlendirmeler üzerinde duruldu. İkinci bölümünde Kasapoğlu'nun şiirlerindeki izlek ve yapı incelendi. Üçüncü bölümde ise Kasapoğlu'nun şiirinde Türk şiirinin etkisi ele alındı. Ayrıca çalışma kapsamında şairle yaptığımız röportaj incelemenin daha sağlıklı yapılmasına olanak sağlamıştır. Sonuç olarak çalışmanın bütünü dikkate alındığında Kasapoğlu'nun edebî kimliği ve poetikası ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, while examining the poems of the Iraqi contemporary Turkmen poet Adnan Kasapoğlu in terms of theme and structure, we also tried to reveal the effects of Turkish poetry on the poet's poetry. Since most Iraqi Turkmen poets do not have the opportunity to receive education in their mother tongue, they try to make up for this lack of education by following the authors in Turkey and writing their own poetry. One of the poet's most important skills is language skills, Kasapoğlu also learned Turkish from books and dictionaries, and tried to write his poems using proper Turkish. In this context, in the first part of the study, the poet's life, literary personality and general literature were emphasized. In the second part, we examined the theme and structure in Kasapoğlu's poems, and in the third part, we discussed the influence of Turkish poets in Kasapoğlu's poetry. In addition, the interview we made with the poet within the scope of the study allowed the analysis to be done more healthily. Considering the whole of the study, Kasapoğlu's literary identity and poetics were revealed.