Yedi İklim Dergisindeki Türk edebiyatı konulu yazıların incelenmesi (Sayı 101-200)
Investigation of writing about Turkish literature of Yedi Iklim(Issue 101-200)
  1. Tez No: 553195
  2. Yazar: EMİNE KOCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET USLUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yedi İklim, dergi, edebiyat, süreli yayın, Yedi İklim, magazine, journal, literature, periodical
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 464
Özet
Yedi İklim, 1987 yılının Mart ayında yayınlanmaya başlayan, günümüzde de yayın hayatına devam eden bir kültür ve sanat dergisidir. Ali Haydar Haksal'ın öncülüğünde kurulan Yedi İklim, 1987 yılından bu yana adından söz ettiren dergilerden biridir. Dergide, şiirin yanı sıra hikâye, deneme ve makale gibi diğer edebî türlere de yer verilir. Çalışmada, Yedi İklim dergisinin 101-200. sayıları (Ağustos 1998-Kasım 2006) incelenmiştir. Bölümler halinde düzenlenen bu çalışmada, Yeni Türk edebiyatı, Eski Türk edebiyatı, Roman-Hikâye-Şiir Tenkiti ile ilgili konularda makaleler incelenmiştir. Bu konularda oluşturulan bölümlerin alt başlıkları tasnif edilerek alfabetik olarak sıralanmış ve bölümler“Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Dergi ve Mecmualar”şeklinde adlandırılmıştır. Çalışmada Yedi İklim dergisi genel anlamda tanıtılmış, derginin yayın politikası ve süreci, yazar kadrosu, edebî anlayışı hakkında bilgi verilmiştir. Dergideki Türk edebiyatıyla ilgili yazılar özetlenerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Yedi İklim is a culture and art magazine that started to be published in March of 1987 and continues to be published today. The Yedi İklim, which was founded on the premise of Ali Haydar Haksal, is one of the magazines mentioning its name since 1987. At the magazine, poetry as well as other literary forms such as story, essay and article are included. The issue of yedi iklim magazine between 101-200 (august 1998 _october 2006) are analised in the study. Seperated with chapters, the articles of New Turkish Literature, Former Turkish Literature, Poetry - Story Critism are analised. The subtitles of these chapters are clasifed according to alphabetic order and named as Former Turkish Literature, New Turkish Literature, Magazine and Journal. In this study, the Yedi İklim Magazine was introduced in general terms, the publication policy of the magazine and information about the process, writer's staff, literary understanding. The articles about the Turkish literature in the magazine are summarized and examined.