Yedi İklim Türkçe ve İstanbul yabancılar için Türkçe öğretim setlerindeki fiilimsilerin kullanım sıklığının belirlenmesi
Determination of frequency of occurrence of the gerundials that of Turkish teaching sets for Seven Climate Turkish and Istanbul foreigners
- Tez No: 488627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Fiilimsiler, Türk Dili, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Kullanılan Kaynak Kitaplar, Turkish Education As A Foreign Language, Gerunds, Turkish Language, Source Books Used İn Turkish Teaching As A Foreign Language
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez çalışması Yedi İklim Türkçe ve İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Setlerindeki fiilimsilerin kullanım sıklığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Türklerin tarih sahnesine çıktığı zamandan itibaren Türkçe yabancılar tarafından öğrenilmektedir. Ancak son dönemlerde ve özellikle günümüzde Türkçenin yabancı dil olarak sistemli bir şekilde öğretilmesi önem kazanmıştır. Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesinin önem kazandığı ve âdeta yaşanan gelişmeler nedeniyle zorunluluk hâlini aldığı günümüzde Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesini kolaylaştıracak kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır. Yukarıda ismi anılan bu iki eser Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde yaygın olarak kullanıldığı için bu tez çalışmasına konu edinilmiştir. Yapılan çalışmada setlerde tespit edilen fiilimsiler kullanım sıklığı açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Setlerin içindekiler bölümünde konu türü olarak fiilimsilere belirli ünitelerde yer ayrılmasına rağmen içerik incelemesinde fiilimsilerin başlangıç A1-A2 düzeyleri hariç olmak üzere setlerin tamamına yayıldığı görülmüştür. Yapılan tarama çalışmasında toplam sayfa sayısı daha az olmasına rağmen İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Setinde tespit edilen fiilimsi türlerindeki dağılım sayısı ve fiilimsiler toplam sayısının Yedi İklim Türkçe Öğretim Setinden daha fazla olduğu görülmüştür. Her iki sette de fiilimsi türlerinden en fazla isim fiil tespit edilmiştir. İsim fiile içindekiler bölümünde her iki sette de ayrılan yer çok az olmasına rağmen içerik incelemesinde setlerin bütün ünitelerinde isim fiil tespit edilmiştir. Bu da isim fiilin kullanım alanının çok yaygın olduğunu göstermektedir. Setlerde fiilimsilerin öğretiminde en fazla okuma beceri alanından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation study was carried out with the aim at to determine the gerundials used in the Yedi İklim Türkçe ve İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Setleri. Teaching Turkısh of foreigners. From the time when the Turks came to the stage of history, Turkish is learned by foreigners. However, it has become even more important in recent years, especially today, to teach Turkish's education systematically as a foreign language. In today's world, where it is important to teach Turkish as a foreign language and because of the developments in life, there is a need for resources that will facilitate the teaching of Turkish to foreigners. These two works,widely used in teaching Turkısh to foreigners which are mentioned above, are the subject of this dissertation because it is a quality that makes it easier for Turkish to be taught systematically with foreigners. In the study the gerundials detected in the sets were evaluated comparatively from various angles. Although the content of the sets was allocated to gerundials in specific units as the subject type in the set of units, the content of the sets was found to have spread throughout the set except for initial A1-A2 levels. Although the total number of pages was less in the screening study, it was observed the distibution in the types of infinities that the number of the verbal types and the number of verbs in the Turkish Instruction Set for Istanbul Foreigners were more than the Seven Climate Turkish Instruction Set. In both sets, the most verbal noun were identified from sort of the gerundials . Although there is very little room allocated to verbal noun in both sets in table of contents section, it has been detected in all units of the set in the content review. This shows very common use of the verbal noun is. İn teaching of gerundials, İt is taken advantage of for the most reading skill fields in sets.