Çalışanların iş tatminleri ile mesleki motivasyonları arasındaki ilişkinin sosyo-demografik özelikler açısından istatistiksel analizi: Bir kamu üniversitesi örneği
Statistical analysis of the relationship between workers 'job satisfaction and occupational motivations for socio-demographic properties: Example of a public university
- Tez No: 553197
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT BALIBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Mesleki Motivasyon, Parametrik İstatistiksel Testler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ülkemizde devlet ve vakıf üniversitelerinin sayısının artmasıyla birlikte, üniversiteler sundukları hizmetin kalitesini yükselterek tercih edilebilir bir konumda olmayı hedefleri arasında ön sıralara almışlardır. İnsan kaynağının bu hedefe ulaşmada en önemli faktör olması, motivasyon ve iş tatminine önem verilmesini gerektirmiştir. Bu çalışma ile Fırat Üniversitesinde çalışan idari personelin motivasyon ve iş tatmini düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmış, demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediklerini belirlemek için alt hipotezler oluşturulmuştur. Yüz yüze anket metodu uygulanarak, 228 anket formunun değerlendirmesi yapılmıştır. Kolmogorov-Smirnov Testi sonuçlarına göre ölçekler ve alt boyutları bazında değişkenlerin normal gösterdikleri belirlenmiş ve parametrik yöntemler seçilmiştir. Bu amaçla analiz bölümünde uygulanan ölçeklerin güvenirliği Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ile test edilmiş, tüm ölçekler ve alt boyutları için elde edilen katsayılara göre güvenilir oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, çalışanların motivayon ve iş tatmini düzeyleri arasında pozitif yönlü, orta düzeyde istatiksel anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (Balıbey M., Öndaş N.K.). Fırat Üniversitesi'nde, motivasyon ve iş tatmini düzeylerinin bilinmesinin, karar alıcı mekanizmalar tarafından önemli olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the increase in the number of state and private universities in Turkey, universities have placed among their top priorities to be in a preferable position by raising the quality of the services they offer. Since human resources is the most important factor in achieving this goal, the value given to motivation and job satisfaction has become a necessity. In this study, it is aimed to determine the motivation and job satisfaction levels of the administrative staff working at Fırat University; sub-hypotheses were formed to conclude whether they differ according to the demographic characteristics. The face to face survey method was applied to evaluate 228 questionnaire forms. According to Kolmogorov-Smirnov Test results, it was found that the variables were normally distributed on the basis of measures and sub-dimensions, and parametric methods were selected. With this in mind, the reliability of the measures applied in the analysis section was evaluated by Cronbach Alpha reliability coefficient, and it was found that they were reliable according to the coefficients obtained for all measures and sub-dimensions. As a result of the research, it is found that there is a significant statistical relation, positive directional and medium level, between the motivation and job satisfaction levels of the employees (Balıbey M., Öndaş N.K.). It is thought that knowing the levels of motivation and job satisfaction in Fırat University will be considered important for decision-making mechanisms. KeyWords: Job Satisfaction, Professional Motivation, Parametric Statistical Analaysis