Pezodrymedusa lata karabağ (orthoptera tettigoniidae)'nın sindirim kanalının histolojik ve histokimyasal yapısının araştırılması
  1. Tez No: 55320
  2. Yazar: AHMET BURSALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MENDERES SUİÇMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pezodrymedusa lata, Sindirim kanalı, histoloji, histokimya
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 28
Özet
ÖZET PEZODRYMEDUSA LATA KARABA? (ORTHOPTERA: TETTIGONHDAE)'NIN SİNDİRİM KANALININ HİSTOLOJİK VE HİSTOKİMYASAL YAPISININ ARAŞTIRILMASI Ahmet BURSALI Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1996, 28 sayfa Danışman : Yrd.Doc.Dr Menderes SUİÇMEZ Jüri: Prof. Dr. Zekeriya ALTUNER Jüri: Yrd.Doç.Dr. Menderes SUİÇMEZ Jüri: Yrd.Doç.Dr. Necmettin YILMAZ Çalıştığmıız Pezodrymedusa lata'mn sindirim sisteminin anatomisi ve histolojisi ışık mikroskobu ve elektron mikroskobu seviyesinde incelenmiştir. Sindirim sistemi ön bağırsak, orta bağırsak ve son bağırsak olmak üzere üç bölgeye ayrılır. Ön bağırsak sindirim sisteminin en kısa bölgesini oluşturur. Ön bağırsak dışta bağ doku, halkasal kas tabakası ve boyuna kas tabakası ile kuşatılmış tek tabakalı kıvrımlı bir epitele sahiptir. Farinks, özofagus, kursak ve mideden ibarettir. Orta bağırsak sindirim sisteminin en uzun bölgesini oluşturur. Dışta halkasal içte boyuna kas tabakaları ile kuşatılmıştır. îç kısım kıvrımlı epitel ile astarlanmıştır. Son bağırsak ileum, kolon ve rektumdan ibarettir. Altı adet malpighi tüpleri, kolon ile rektumun birleştiği yerden sindirim kanalına açılırlar.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE INVESTIGATION OF HISTOLOGICAL AND HISTOCHEMICAL STRUCTURE OF DIGESTIVE SYSTEM OF PEZODRYMEDUSA LATA KARABA? (ORTHOPTERA: TETTIGONIIDAE) Ahmet BURSALI Gaziosmanpaşa University Graduate School of natural and Applied Science Department of Biology Science Master Thesis 1996, 28 page Supervisor: AsstProf.Dr.Menderes SUİÇMEZ Jury: Prof.Dr-Zekeriya ALTUNER Jury: AsstProf.Dr.Menderes SUİÇMEZ Jury: AsstProf.Dr.Necmettin YILMAZ In this study, anatomy and histology of digestive system of Pezodrymedusa lata were inversigated by the light and electron microscope. The digestive system is divided into the three parts, foregut, midgut and hindgut. The foregut which consists a single layered epithelium with convolution is surrounded by connective tissue, longitudinal muscle and circular muscle outside. Pharynx, esophagus, crop and gizzard form the foregut. The midgut forms the longest part of the digestive system. Outer and inner parts of it are surrounded by circular and Longitudinal muscles respectively. The inner part of midgut is also covered by the cylindric and convolution epithelium. Hindgut consists of ileum, colon and rectum. Six malpighian tubes along with colon open in to the digestive system at their meeting place with rectum. Keyword: Pezodrymedusa lata, histology, histochemical, digestive system.