Pezodrymedusa lata (Orthoptera: tettigoniidae)'nın kan hücrelerinin incelenmesi
Investigation on the hemolymph cell of the pezodrymedusa lata (Orthoptera: Tettigoniidae)
- Tez No: 65938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM BİTMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pezodrymedusa lata, hemosit, hemolenf, Pezodrymedusa lata, hemocyte, hemolymph
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Yüksek LisansTezi PEZODRYMEDUSA LATA (ORTHOPTERA: TETTİGONllDAE)'HM KAN HÜCRELERİNİN İNCELENMESİ Canan UTLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1997, Sayfa:27 Bu çalışmada, Pezodrymedusa lata' nın hemolenf ve hemositleri incelendi. Pezodrymedusa lata 'nın erkek ve dişilerinde 5 tip hemosit tespit edildi. Prohemosit, plasmatosit, granülosit, sferül hücre ve önositoid. Bu hücreler Giemsa ve May - Grunwald' la boyandıktan sonra ışık mikroskobunda gözlendi. Hemositleri n % miktarlankarşılaştırıldı. Prohemositlerin % 13.15 - 15.59, piasmatositlerin % 34.40 - 35.52, granülositlerin % 13.15 - 13.44, sferül hücrelerin % 13.44 - 17.76 ve önositoidlerin % 10.81 - 14.51 arasında olduğu tespit edildi. Hemolenf hacmi hemositometre ile 0.3 - 0.9 mi olarak ölçüldü ve pH 7 olarak tespit edildi.Prohemositler yuvarlak veya oval şekilli, 5 - 15 (im büyüklüğünde, çekirdek hemen hemen merkeze yerleşmiştir. Plasmatositler yuvarlak veya elips şeklinde 6-25 \ım büyüklüğündedir. Granülositler ve önositoidler yuvarlak veya oval şekilli, 15 -25 (im büyüklüğündedir ve çekirdekleri merkezdedir. Sferül hücre yuvarlak veya oval şekilli, 10 - 20 um büyüklüğündedir. Hücrenin sitoplazması tamamen sferül granülleri ile doludur. Dişi ve erkek bireylerde sonuçlar benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY (Master Thesis) INVESTIGATION ON THE HEMOLYMPH CELL OF THE PEZODRYMEDUSA LATA (ORTHOPTERA: TETTIGONİİDAE) Canan UTLU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering 1997, Page: 27 In this study, the hemolymph and the hemocytes from the species Pezodrymedusa lata were investigated. Five types of hemocytes were observed in male and famale of Pezodrymedusa lata :Prohaemocytes, plasmatocytes, granuloctes, spherule cells and oenocytoids. These cells were observedby optic microscope after staining with Giemsa and May - Grunwold. The hemocytes comprised % of the total hemocytes amount % 13.15 - 15.59 prohaemocytes, % 34.40 - 35.52 plasmatocytes, % 13.15 - 13.44 granulocytes, % 13.44 - 17.76 spherule ceils and % 10.81 - 14.51 oenocytoids. Hemolymph volume was measured 0.3 - 0.9 ml with hemocytometer and hemolymph pH was determined pH 7 with pH paper.The prohaemocytes were round or oval shaped, measured 5-15 jj.m. The nuclei mostly centrally located. The plasmatocytes were round or spindle shaped, size 10-25 |am. the granulocytes and oenocytoids were round or oval shaped, measured 15-25 \xm. the nuclei centrally located. The sperule cell was circular orsliqhtly oval, size 10 - 20 urn. the cytoplasma of cells were fullod with common granule spherule. Similar results were obtained for femela and male.