Abdulğani el-Makdisî ve hadis ilmindeki yeri
Abdulgani el-Makdisi and his place in the scinence of hadith
- Tez No: 553220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: el-Makdisî, hadis, el-Kemal, ricâl, mihne, al-Makdisî, hadith, al-Kemal, rijal, mihna
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kur'an'ın açıklayıcısı olan sünnet, İslam'ın temel kaynaklarının ikincisini teşkil etmektedir. Sünnet ise Hz. Peygamber (s.a.s.)'in sahabe tarafından aktarılan hadisleri vasıtasıyla sonraki nesillere ulaşmıştır. Bu aktarım yapılırken isnat ilmine titizlikle riayet edilmiş, bu konuda birçok âlim yetişmiş ve birçok eser telif edilmiştir. Bu hususta kayda değer âlimlerden bir tanesi de Kütüb-i sitte ravilerini el-Kemal fi Esmai'r-Ricâl adlı eserinde ele alan Abdulğanî el-Makdisî'dir. Makdisî, hayatı boyunca ilimle meşgul olmuş, talebe okutmuş ve eser telif etmiştir. Birçok konuda dönemin ulemasından farklı düşündüğü için aşırı eleştiri ve saldırıya maruz kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Sunnah which is an explanation of Qur'an is thesecond of the main sources of Islam. Sunnah has reached the next generations through his sayings conveyed by the friends of the Prophet Mohammad. While this conveyance was carried out, the science of attribition (isnad) has been meticulously followed, many scholars have been educated and many Works have been written. One of the most notable scholars in this respect is Abdulğanî al-Makdisî who examined in his book called al-Kamal fi Asmai'r-Ricâl transcripts of Kütub as Sittah. Makdisî, has been engaged with science, trained many students and has written works throughout his life. He has been attacked because he has different views on many issues with the scholars of his period.