Factors affecting customers' purchasing behavior in online shopping the case of: International students in İstanbul
Müşterilerin online alışveriş satın alma davranışınıetkileyen faktörler vaka konusu: İstanbul'daki uluslararası öğrenciler
  1. Tez No: 553233
  2. Yazar: SADRADDIN AZAMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Online Alışveriş, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Yapısal Eşitlik Modelleme, Satın Alma Davranışı, Türkiye, Online Shopping, Confirmatory Factor Analysis, Structural Equation Modeling, Purchasing Behavior, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Online alışveriş, perakende alışverişin nispeten yeni bir türüdür. Türkiye de dahil, tüm dünyada benimsenmiş durumdadır. Bugünlerde, online alışveriş halen birçok gelişmiş ülkede olduğu kadar iyi bilinmemekte veya kabul edilmemektedir ve bu nedenle çok sayıda ülkede online alışveriş bilgisi hızla artmaya başlamıştır. Online alışveriş yapan, online müşterilerin davranış şekillerini etkileyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bu çalışmada, beş önemli faktörün; web ortamı, ürün karakteristikleri, güvenlik ve internete güven, promosyon teklifleri ve ürün fiyatının, müşterinin satın alma davranışına etkisi ve ilişkisi incelenmiş ve bu çalışmanın esasını oluşturmuştur. Çalışma, İstanbul Üniversitesinin uluslararası öğrencileri ile yapılmıştır. Veriler 215 kişiden, kapalı uçlu anket soruları ile elde edilmiştir. Çalışma analizi, faktörler ile online satın alma davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla, tanımlayıcı istatistik ve SEM analizi ile yapılmıştır. Çalışmanın bulguları, web ortamının, ürün özelliklerinin ve promosyon tekliflerinin, online alışverişte müşterilerin satın alma davranışı ile önemli bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, güvenlik ve internete güven ile ürün fiyatının online alışverişte müşterilerin satın alma davranışları ile önemli bir ilişkisini göstermemiş olup, değişkenler arasındaki mevcut etki pozitif olmakla birlikte, önemli derecede değillerdir. Çalışma, online ticaretin büyümesi için online satın alma alışkanlığının geliştirilmesi için, destekleyici online alışveriş için yönetimi geliştirecek politika, yönetimsel ve düzenleyici önlemlerin alınmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Online shopping is a relatively new type of retail shopping. It has now been adopted all over the world including Turkey. Nowadays, online shopping is still not as well known or accepted as in many other developed countries, and though the knowledge of online shopping in most of the countries are now beginning to increase rapidly. There are many factors which effect on the intention of online customers' behavior while performing online shopping. In this study, the effect and relationship of five important factors; web environment, product characteristics, security and confidence to internet, promotion offers and the price of product to customers purchasing behavior was tested and formed the basis of this research. The study was conducted from the international students of Istanbul Universities. The data was collected from 215 respondents who provided the data through closed ended questionnaires. The study analysis was done based on descriptive statistics and SEM analysis intended to determine the relationship between the factors and online purchasing behaviors. The study findings indicate that web environment, product characteristics and promotional offers had a significant relationship with the customers' purchasing behavior in online shopping. However, security and confidence to internet and price of product had no significant relationship with customers' purchasing behaviors in online shopping, though the existing effect between the variables were positive, but they were not significant. The study recommends for adoption of policy, managerial and regulative measures especially intended to enhance the management for supporting online purchasing as means to enhancing the mode of online purchasing for the growth of online trade.