Yabancılara Arapça öğreten öğretmenlerin yeterliliğini artırma konusunda işbirlikli öğretimin etkisi ve rolü
The importance of collaborative learning method and its role in the adequacy of the Arabic language teacher for non-native speakers
  1. Tez No: 553245
  2. Yazar: MUSTAFA YASİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli öğretim, yardımlaşmalı eğitim, Arapça konuşmayanlar için Arapça öğretmenliği, Collaborative learning, Collaborative learning competencies, Arabic language teachers for non-native speakers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma Arapça konuşmayanlara Arapça öğretiminde eğitim akışına engel olan sorunlardan birini, yardımlaşma eğitimi metoduyla ortadan kaldırmaktadır. Araştırma ve çalışmalar dil maharetlerinde ve iletişimde dili kullanmada zaafa işaret etmektedir. Sebebi ise dilin geleneksel metotla öğretilmesi ki bu gibi metotlar dilin zor olduğunu hissettirerek bıkkınlık ve nefretin yanı sıra diğerlerinin karşısında hataya düşme endişesi taşıyarak dilden uzaklaşma isteği oluşturmaktadır. Bu çalışma teorik yönden, Arapça konuşmayanlara Arapça öğretiminde yardımlaşma eğitim metodunun rolünü tanıtmaktadır. Bunun yanı sıra öğreticinin sınıf uygulaması için yeterliliğine işaret etmekte ve daha sonra eğitim öğretim işlemi akışına engel olan sorunların çözümü üzerinde etkilerini açıklamaktadır. Bu çalışma yardımlaşma öğretimi kavramlarını ve lazım gelen öğretim yeterliliğini açıklamaya dayanmaktadır. Ardından Arapça öğretimi ehemmiyetini ve onlara yabancı dil olarak ne kadar ihtiyaç duyulduğunu ve dil öğreniminde aralarındaki ilişkileri açıklamaktadır. Bunları belirtirken öğreticilerin iletişim olarak dil kullanma yeteneği ve dil maharetlerini iyileştirmede olumlu katkısının olacağı kanaati taşımaktadır. Araştırmanın uygulama yönünden ise, bir anket düzenlenmiş ve öğreticilerden, işin başında olanlardan birkaç kişi seçilerek çalışma yapılmış ve araştırmanın teorik ve uygulamalı sonuçları dil uzmanlığı ile uygulama uzmanlığında olumlu bir sonuç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research discusses, through collaborative learning, one of the basic problems which blockages the educational process to non-native speakers of Arabic. Researches and studies refer to weakness in the language skills and using language communicatively. The reason of that weakness is the traditional way of teaching the language, which lets the learner feel that language is difficult and gets bored of learning quickly and may be indispose of it. Moreover, fearing to make mistakes let the learner unwilling to practice the language. Theoretically, the research aims to define the role of collaborative learning method in teaching Arabic to non-native speakers. It also aims to refer to sufficient teacher's skills to enforce it inside the classroom and show its effect to solve the problems that blockages the learning teaching process. The research depends on showing the collaborative learning concept and sufficient teaching skills; then it explains the relations between them and show its importance in learning the language. In addition, the need of the skills in Arabic as a foreign language with the expectation of positive results that help learners to be perfect in linguistic skills and the ability to use the language communicatively. As for the practical part, a questionnaire was done by on-duty teachers. The results proved that practical and linguistic experience for the research sample on the two parts (theoretical and practical) was a good experience