NATO's mission in Afghanistan and its impacts
NATO'nun Afganistan'ındaki misyonu ve etkileri
  1. Tez No: 553246
  2. Yazar: ABDULLAH ALAWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZÜM SEZİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, ISAF, RSM, El-kaide, Afganistan, Teröre karşı savaş, NATO, ISAF, RSM, Al-Qaeda, Taliban, Afghanistan, War on Terror
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
11 Eylül 2001'deki Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan terörist saldırıların ardından, Başkan Bush, El Kaide'yi ve uluslararası güvenliği tehdit eden diğer bağlantılı terör örgütlerini imha etmeyi amaçlayan karmaşık bir askeri harekat olan Teröre Karşı Küresel Savaş'ı ilan etti. Birkaç gün içerisinde ABD, NATO'nun yanı sıra çoğu Avrupa ülkesinin de desteğiyle El-Kaide'nin ve Afganistan'daki diğer grupların yüksek profilli liderini yakalamak veya öldürmeyi amaçladıkları Kalıcı Özgürlük Operasyonunu uygulamaya başladı. NATO'nun tarihinde, 5. Maddeye ilk kez başvurulduğu durumdu. Taliban rejiminin çöküşünden sonra Taliban ve El-Kaide liderlerinin çoğu Afgan sınırını geçti ve söz konusu örgütlerin yerel nüfusça, toparlanmalarını, yeniden bir araya gelmelerini ve Afganistan içinde silahlı saldırılar düzenlemelerini kolaylaştıracak şekilde desteklendiği Pakistan'daki FATA'ya (Federal Yönetilen Kabile Alanları) yerleşti. Taliban rejiminin çöküşü Afganistan'ı devletsiz bıraktı ve terörist faaliyetlerin devam etmesinin önüne geçmek için Afganistan'ın yeni bir hükümet kurması gerekiyordu. Birleşmiş Milletler gibi uluslararası aktörler, Afganistan'a barış ve istikrar getirmek ve yeni kurulan hükümete kurumlarını oluşturmalarına ve toprak bütünlüğünü savunmak amacıyla ANA (Afgan Ulusal Ordusu) için gerekli askeri teçhizatı sağlamalarına yardımcı olmak için savaşçı nitelikte olmayan bir askeri harekat başlattılar. Bu, ISAF'ın (Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) oluşmasına yol açtı. Askeri operasyonu genişletmek için NATO, 11 Ağustos 2003 tarihinde Afganistan'da ISAF'ın liderliğini üstlendi. ISAF'ın misyonu 2014'te sona erdi ve RSM (Kararlı Destek Misyonu) adıyla yeni bir NATO odaklı misyon 2014'ten itibaren başladı ve halen devam ediyor. Bu tez, NATO'nun Afganistan'daki on yılı aşkın varlığının yanında, barış ve güvenliği sağlama konusundaki başarısızlığının ortaya çıkmasına neden olan faktörleri açıklamaktadır. Diğer faktörlerin arasında, NATO'nun misyonu için sürdürülebilir bir yol haritası oluşturma konusunda başarısız olduğu, misyonları esnasında üyeleri ve Afgan Hükümeti arasında iyi bir iletişim kuramadığı, misyonları hakkında şeffaflık ve hesap verebilirlik eksikliği olduğu, operasyon hedefleri, amaçları ve sonuçlarıyla ilgili herhangi bir bilgi paylaşmaktan kaçınarak operasyonları sırasında yüksek sayıda sivil kaybına yol açtığı ve tüm bunların Afgan halkının görüşlerini ve NATO'nun varlığını ve operasyonlarını sürdürmesine dönük desteğini değiştirdiği yer almaktadır. Bu faktörler ayrıca, Afgan sivilleri arasında, bazı bölgelerdeki yerel Afganları Taliban teröristlerini desteklemeye sevk eden, NATO karşıtı koalisyon ve Amerikan karşıtı duygular ortaya çıkardı. Taliban'ın Afganistan'daki ayaklanma operasyonlarının artması, NATO'nun Afganistan'da güvenliği sağlama misyonunda başarısız olduğu, dolayısıyla teröristlerin halen uluslararası güvenliğe yönelik tehdit ve meydan okumalar oluşturabilecekleri anlamına geliyor.
Özet (Çeviri)
After the terrorist attacks on the World Trade Centre in 11th September 2001, President Bush declared the Global War on Terror, which is a complex military campaign aimed to destroy Al-Qaida and other affiliated terrorist groups that threatened the international security. Within few days the US with the support of most of the European countries alongside North Atlantic Treaty Organization started conducting their Operation Enduring Freedom by which they intend to, capture or kill high profile leader of Al-Qaeda and other affiliated groups in Afghanistan. In the history of NATO, it was the first time that invoked Article 5. After the collapse of Taliban regime, most of Taliban and Al-Qaeda leaders crossed Afghan border and settled in Federally Administrated Tribal Areas in Pakistan where the mentioned groups were supported by the local population which facilitated them to recover and regroup and cross the border for conducting armed attacks inside of Afghanistan. The collapse of the Taliban regime left Afghanistan stateless and to avoid further terrorist activities, Afghanistan needed to form a new government. International actors such as UN started a non-combat military campaign to bring peace and stability in Afghanistan and help the newly formed government to create their institutions and provide necessary military equipment's for Afghan National Army that they can defend their territorial integrity. This led to the formation of the International Security Assistance Force. In order to expand the military operation, NATO took the lead of the ISAF in Afghanistan on 11th August 2003. The ISAF mission ended in 2014 and a new NATO-oriented mission by the name of Resolute Support started from 2014 and continues until now. This thesis illustrates the factors that resulted in NATO's failure in providing peace and security in Afghanistan besides over a decade of their presence. Other factors are such as, that the NATO has also failed to create a sustainable roadmap for their mission, failed to have a good communication between the members and the Afghan Government during their missions, lack of transparency and accountability over their missions, avoided sharing any information about their operation targets; objectives and results, causing high civilian causalities during their operations all these have resulted to change the Afghan public views and support for the NATO existence and conducting operations. These factors also emerged anti-NATO coalition and anti-American sentiments among Afghan civilians which boosted the local Afghans in some areas to support the Taliban terrorists. The rise of Taliban insurgency operations in Afghanistan means that NATO has been unsuccessful in their mission of securing Afghanistan thus, the terrorists can still threaten and create challenges to international security.