Maliyet yönetiminde kaizen maliyetleme yaklaşımı ve örnek bir uygulama
Kaizen costing approach in cost management and a simple application
- Tez No: 553258
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Maliyet Sistemleri, Hedef Maliyetleme, Kaizen Maliyetleme Sistemi, Maliyet Yönetimi, Contemporary Costing Systems, Target Costing, Kaizen Costing System, Cost Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ekonomik koşulların küresel boyutlara ulaşması, teknolojinin sürekli olarak yenilenmesi ve gelişmesi, rekabet ortamına yeni rakiplerin dahil olması, müşteri ihtiyaçlarının her geçen gün daha da artması ve şirket yöneticilerinin kârlılık konusundaki ısrarları işletme faaliyetleri açısından zorlayıcı bir hal almaktadır. Bu nedenle işletmeler örgüt yapılarında değişikliğe giderek hem üretim ortamlarını hem de maliyet sistemlerini değiştirmek zorunda kalmışlardır. Çünkü geleneksel maliyet sistemleri teknolojiye ayak uyduramadığı için günümüz rekabet koşullarında yetersiz bir seviyede görülmektedir. Ayrıca geleneksel yöntemler aracılığıyla bulunan maliyetlerin gerçeği belirtmekte yetersiz kaldığı ya da ciddi anlamda yanlış hesaplamalara yol açtığı da ifade edilmektedir. Bu nedenle yeni yaklaşımlar, rekabet koşulları göz önüne alındığında hem daha iyi karar vermeyi sağlayacak hem de maliyet hesaplamaları yapılırken maliyetlerin ne ölçüde düşürülmesi gerektiği konusunda yardımcı olacaktır. Bu sebeplerden dolayı işletmeler çağdaş maliyetleme sistemlerini kullanmaktadırlar. Çalışmanın amacı üretim işletmesinde ürüne ilişkin hedeflenen maliyetler belirlendikten sonra üründe herhangi bir değişiklik yapılmadan Kaizen maliyetleme sistemini kullanarak maliyetlerin en uygun ölçüde azaltılmasını sağlamak ve işletmenin kârlılık oranını arttırmaktır. Bu amaçla Manisa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren otomobil jantı üretim işletmesinde çalışma gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic conditions reaching global scales, continuous technological changes and improvements, the emergence of new competitors, increase in customer demands by day and insistence of profitability by the management puts stress on the business activities. Due to this, companies had to change both their cost systems and production environments by changing their organisational structures. Traditional cost systems are accepted as, insufficient in today's competitive circumstances due to their inability to keep up with the technology. In addition to that, costs found through traditional systems are conceived to be, insufficient in indicating the accurate costs or cause wrong calculations. Due to this, new approaches, keeping in mind the conditions of the competition, will allow better decision making and help decide how much the cost should be reduced during cost calculations. Thus, businesses use contemporary costing systems. The aim of the study is to, after finding the targeted costs in a production enterprise, adequately reduce the costs by using Kaizen costing system and increase the profitability of the business. For this purpose, a study was conducted on a wheel rim producer located in Manisa Organised Industrial Zone.