İdiyopatik büyük maküla deliklerinde cerrahi sonuçların incelenmesi ve ınverted flep tekniği ile konvansiyonel tekniğin anatomik sonuçlarının karşılaştırılması
Surgical results in idiopathic large macular holes and comparison of anatomic results of inverted flep technique and conventional technique
- Tez No: 553401
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNGEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: idiyopatik büyük maküler hol, İLM soyulması, Inverted İLM flep, idiopathic large macular hole, ILM peeling, Inverted ILM flap
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 400μ'dan dan büyük idiyopatik makula deliklerinin konvansiyonel teknik olan iç limitan membran (İLM) soyulması ve“Inverted (ters) İLM flep tekniği”ile yapılan pars plana vitrektomi (PPV) sonuçlarının anatomik başarı oranlarını karşılaştırmaktır. Gereç-Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2014-Aralık 2018 tarihleri SBÜ İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi SUAM Göz Hastalıkları Kliniği'nde idiyopatik büyük maküler delik tanısı ile opere olmuş 61 hastanın 67 gözüne ait veriler retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilme kriterleri; idiyopatik tam kat makula deliği (MD) tanısı almış olmak idi. Çalışma dışı bırakılma kriterleri ise; travmatik MD, yalancı MD (psödohol), lameller MD, daha önce herhangi bir nedenle PPV geçirmiş olmak, retinopati veya makülopati varlığı, retinal arter veya venöz tıkanıklık geçirmiş olmak, geçirilmiş veya aktif oküler enfeksiyon varlığı olarak belirlendi. Hastaların cinsiyet dağılımı, yaş, maküler delik evresi, preoperatif ve postoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), göz içi basıncı (GİB), çekilmiş olan optik koherens tomografi (OKT) görüntülerinden deliğin en kısa çapı, delik tabanı, deliğin yüksekliği, maküler delik indeksi ölçüldü. Uygulanan cerrahi teknik, peroperatif ve postoperatif oluşan komplikasyonlar, kullanılan tamponad, takip süresi, persistans veya rekürrens olup olmadığı ve anatomik başarı oranları incelendi. Bulgular: Çalışmamıza 400 μ'dan büyük idiyopatik MD'i olan, 61 hastanın 67 gözü dahil edildi. Hastaların 39'u kadın (% 63.9), 22'si(% 36.1) erkekti. Beş hastanın (% 8.19) diğer gözünde de MD mevcuttu. Hastaların yaş ortalaması 69.4±7.9(52-86) idi. Gözlerin preoperatif ortalama EİDGK 1.19±0.45 idi (0.50 -2.00) (logMAR). Gözlerin hepsinde preoperatif OKT bulgularına bakıldığında; maküler delik minimum çapı (Minimal Diameter Of The Hole=MDH) 402.0µ ile 1190.0µ (ortalama 550.716 ±147.4µ) arasında değişmekteydi. Delik kenar yükseklikleri (Hole Height=HH) 243.0-754.0 µ (ortalama 469.1±115.1µ) arasında değişirken, delik taban çapı (Base Diameter Of The Hole=BDH), 501.0µ ile 1940.0µ (ortalama 1015.4±327.8µ) arasında ölçülmüştü. Gözlerin maküler delik indeksleri (Macular Hole Index=MHI) 0.23 ile 0.87 (ortalama 0,49) olarak tespit edildi. Makuler delik 12 gözde (%17.9) evre 3, 55 gözde (% 82.1) evre 4 idi. Tüm gözlerde preoperatif IS/OS hasarı ve intraretinal kist mevcudiyeti söz konusu idi. 12 gözde (%17.9) arka hyaloid yapışıktı. Gözlerin %49.3'sında (33) konvansiyonel teknik olan, %50.7'sinde (34)“Inverted (ters) İLM flep tekniği”uygulandı. İntraokuler tamponad olarak 24 gözde (%35.8) C3F8, 39 gözde (%58.2) SF6, 4 gözde (%5.9) hava kullanıldı. Beş gözde (%7.4) reoperasyon gerekti. Cerrahi teknikler arasında yapılan istatistiksel analiz sonucunda anatomik kapanma başarısı ve fonksiyonel başarı açısından anlamlı fark görülmedi. Sonuç: 400μ'dan dan büyük idiyopatik maküler deliklerde kapanma başarısı sınırlı olmakla birlikte uygulanan cerrahi tekniklerin birbirlerine istatistiksel olarak anlamlı üstünlükleri yoktur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study was to report the anatomical results of two different techniques of macular hole (MH) surgery for the treatment of large (>400µ) idiopathic MH. The techniques were internal limiting membrane (ILM) peeling and Inverted ILM flap. Methods: In this study, data of 67 eyes of 61 patients who were operated with the diagnosis of idiopathic large macular hole at the Department of Ophthalmology, Istanbul Research and Training Hospital between January 2014-December 2018 were retrospectively analyzed. The study included patients with idiopathic full-thickness large macular hole (MH). We excluded patients with diagnosis of traumatic MH, macular pseudohole, lamellar MH, patients having pars plana vitrectomy (PPV) for any reason before, presence of retinopathy or maculopathy, retinal artery or venous obstruction and ocular infection. Gender, age, MH stage, preoperative and postoperative best corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure, optical coherence tomography (OCT) images, the shortest diameter of the hall, the base diameter of the hall, the height of the hall and the macular hole index were noted. Surgical technique, peroperative and postoperative complications, tamponade, follow-up period, persistence, recurrence and anatomical success rates were examined. Results: Sixtyseven eyes of 61 patients with idiopathic macular hole larger than 400µ were included in our study. Thirtynine patients were female (63.9%) and 22 (36.1%) were male. Five patients (8.19%) had MH in the other eye. The mean age of the patients was 69.4 ± 7.9 (52-86) years. The BCVA of the patients ranged from 0.50 logMAR to 2.00 logMAR (mean 1.19 ± 0.45). When all of the patients had preoperative OCT findings; the minimum diameter of the macular hole (MDH) ranged from 402.0 to 1190.0µ (mean 550.716 ± 147.4µ). Hole height (HH) ranged between 243.0-754.0 µ (mean 469.1 ± 115.1µ), base diameter of the hole (BDH) was measured between 501.09 and 1940.0µ (mean 1015.4 ± 327.8µ). Macular Hole Index (MHI) of the eyes was 0.23 to 0.87 (mean 0.49). The macular hole was stage 3 in 12 eyes (17.9%) and stage 4 in 55 eyes (82%). All eyes had preoperative IS / OS injury and intraretinal cyst. Posterior hyaloid was adherent in 12 eyes (17.9%). In 49.3 % of the eyes (33), ILM peeling was used as the conventional technique, and Inverted ILM flap technique was used in 50.7% (34) of the eyes. C3F8 was used in 24 eyes (35.8%), SF6 in 39 eyes (58.2%) and air in 4 eyes (5.9%) as intraocular tamponade. In 5 patients (7.46%) reoperation was required. As a result of statistical analysis between surgical techniques, there was no statistically significant difference in terms of anatomic closure and functional success. Conclusion: Closure rate is limited in large macular holes but the surgical techniques applied are not superior to each other.