Elazığ Baskil ilçesi monografisi
Elaziğ Baskil district monograph
  1. Tez No: 553517
  2. Yazar: CANER KIZILASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ, Baskil, Monografi, Halk kültürü, İnanışlar, Elazığ, Baskil, Monograph, Folk Culture, Beliefs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Elazığ Baskil ilçesi monografisi adlı bu çalışmamız 7 bölüm ve giriş kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında, araştırma alanı ile ilgili genel bilgiler başlığı altında araştırma alnının tarihi, coğrafi ve sosyal yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci Bölüm'de Baskil'de geçiş dönemleri başlıklar altında ele alınmıştır. İkinci Bölüm'de bayram tören ve kutlamalara yer verilmiştir. Üçüncü Bölüm'de halk inanışlarını ele alırken, dördüncü Bölüm'de halk mutfağı ile ilgili bilgiler vermeye çalıştık. Beşinci Bölüm'de halk hekimliği konusu üzerinde durduk. Altıncı Bölüm'de çocuk oyunları ele alındıktan sonra, yedinci Bölüm'de sözlü edebiyat ürünleri ele alınmıştır. Ardından Baskil yöresi yerel ağız sözlüğü bulunmaktadır. Araştırmamızın sonunda derleme yapmış olduğumuz kişiler hakkında bilgi verdik, son olarak da kaynakça olarak faydalandığımız eserler hakkında bilgi vermeye çalıştık. Eski Türk kültürü ile ilgili yazılı kaynaklardan yararlanarak ele aldığımız halk kültürü öğelerinin, sözlü ve yazılı kaynaklardan elde edilen adet ve inançlar eski Türk kültürü ile ilişkilendirilerek aktarılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Baskil halk kültüründe, geçmişten günümüzde aktarılarak gelen adet ve inanmaların bir kısmı hala günümüzde varlığını korumaktayken bir kısmı ise unutulmaya yüz tuttuğu görülmektedir. Eski Türk kültürü adet ve inanç yapısı, bugünkü Baskil halk kültüründe varlığını korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Elazığ Baskil district monograph This study consists of 7 sections and introduction section. In the introduction, information about the historical, geographical and social structure of the research area is given under the general information about the research area. In the first chapter, the transition periods in Baskil are discussed under the headings. In the second part, feast and celebrations were given. In the third chapter, while dealing with folk beliefs, In the fourth chapter, we tried to give information about folk cuisine. In the fifth chapter, we focused on folk medicine. In the sixth chapter, after the children's games were discussed, in the seventh chapter oral literature products were laid stress on. Also in this study there is the local dictionary of Baskil region. At the end of our research, we gave information about the people we compiled, and then we tried to give information about the works that we used as source. The elements of folk culture, which we use by using written sources about ancient Turkish culture, customs and beliefs obtained from oral and written sources have been tried to be transferred by associating with the old Turkish culture. As a result of the research, it is seen that some of the customs and beliefs that are transferred from the past to the present day are still in existence today and some of them are being forgotten. The old Turkish culture and the structure of faith, today's Baskil maintains its presence in the folk culture.