Amigdalin etken maddesi ile çiçek şekilli hibrid nano yapıların sentezi, karakterizasyonu ve katalitik özelliklerinin belirlenmesi
The synthesis of flower shaped hybrid nano structures with amigdalin active substance, characterization and determination of catalytic properties
- Tez No: 553543
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DEMİREZEN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Amigdalin, Çiçek şekilli hibrit nano yapılar, katalitik aktivite, Hybride nanoflower, catalytic activity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çiçek şekilli hibrit nanoyapılar (ÇŞHN) yüksek stabilite ve verimliliği artırması yönüyle nanoteknoloji alanında son yıllarda ilgi odağı haline gelmiştir. ÇŞHN'lar organik, inorganik, organik-inorganik maddelerin kombinasyonları ile sentezlenerek verimliliği arttırmaktadır. Bu çalışmada, amigdalin bitki biyomolekülü ve Cu+2 ile koordine edilerek, ilk kez bu molekülleri içeren Cu-ÇŞHN üretilmiştir. Bu amaçla, amigdalinin iki ayrı formu (doğal ekstraksiyon ve endüstriyel ekstraksiyon) kullanılmış ve doğal ekstraksiyon amigdalinin (DEA) etkenliği araştırılmıştır. Her iki amigdalin biyomolekülü ile Cu iyonu farklı pH koşullarında sentezlenmiş ve sonuçta Cu-ÇŞHN üzerine pH'ın önemli bir etkisi olduğu gözlenmiştir. Etkin amigdalin sentezinin pH 7,4, ve 9 ortamında olduğu belirlenmiştir. SEM görüntüleri ile Cu-ÇŞHN'ların morfolojik yapısı, EDX analizi ile elemental kompozisyonu belirlenmiştir. Sentezlenen Cu-ÇSHN'ların H2O2 varlığında gualicole karşı katalitik aktivite gösterdiği saptanmıştır. Bu çalışmada, ilk kez amigdalin ile Cu-ÇŞHN sentezlenmiş ve katalitik aktivitesi test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Flower-shaped hybrid nanostructures (FSHN) have been the focus of interest in nanotechnology in recent years due to high stability and efficiency. They are synthesized with organic, inorganic, organic and inorganic compounds and this increases their efficiency. In this study, it was co-ordinated with amigdaline plant biomolecule and Cu+2 and for the first time, Cu-FSHN was composed of this molecules. For this purpose, two form of amigdaline (naturally extracted and industrial extracted amigdaline) was used in the study and effectivity of naturally extracted amigdaline (NEA) was investigated. Each biomolecules were synthesized with Cu ion under different pH conditions, and pH was observed to have a significant effect on synthesis. The best results for nano flower synthesis obtained from pH 7,4 and 9. The morphological structure of Cu-FSHN was determined by using SEM images and elemental composition was determined by EDX analysis. It is determined that synthesized Cu-FSHN show catalytic activity against gualicol in the presence of H2O2. In this study, synthesis and catalytic activity of both amigdaline materials were tested for the first time.